Dosarul Microsoft. Pedepsele cu inchisoarea au fost marite. Unul dintre condamnati, prins dupa ce a fost instituit filtru
Primul lot din dosarul Microsoft merge dupa gratii. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar Gheorghe Stefan, au fost condamnati la inchisoare cu executare.
Judecatorii i-au condamnat pentru ca au primit comisioane de zeci de milioane de euro pentru contractele privind licentele Microsoft.
Degeaba, au incercat sa ii induplece luni, cu lacrimi si rugaminti, pe magistratii instantei supreme.
Toti cei patru condamnati au ajuns in spatele gratiilor. Astfel, se incheie unul dintre cele mai mari dosare de coruptie din Romania.
Desfasurarea evenimentelor, livetext:
UPDATE 19:22 Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, care a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul Microsoft, se afla in custodia politistilor prahoveni, urmand a fi incarcerat.
Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, ca Sandu a fost depistat si ridicat de politisti la intrarea in orasul prahovean Mizil, unde era instituit un filtru rutier.
Politistii prahoveni au efectuat mai multe activitati pentru depistarea lui Sandu si punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei emis pe numele lui, cautandu-l pe acesta la adresele cunoscute si instituind un filtru rutier la intrarea in orasul Mizil, au adaugat sursele citate.
Potrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Sandu va fi dus la Penitenciarul Margineni, in vederea executarii pedepsei.
UPDATE 18:37 Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan s-a predat luni la IPJ Ilfov, acesta urmand sa fie incarcerat la Penitenciarul Rahova. Tot la IPJ Ilfov s-a predat si Nicolae Dumitru.
UPDATE 17:52 Omul de afaceri Dorin Cocos se afla in custodia Politiei Capitalei, urmand sa fie dus la Penitenciarul Rahova, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Afacerilor Interne.
UPDATE 17.00 Primele declaratii publice ale lui Gabriel Sandu, dupa decizia judecatorilor:
"Nu sunt pregatit. Am un baiat de 3 ani. Mai am unul de 22. de ce trebuie sa platesc eu? Cand Florica a deschis prima data gura m-a demisionat. Cand a deschis a doua oara gura m-a arestat. Cand a deschis a treia oara gura am luat 3 ani. De ce copiii lui Florica sunt valabili pentru societatea romaneasca si ai mei nu? Sper ca eu sa fiu ultimul executat politic de Inalta Curte. Astazi, eu puteam sa fiu achitat dupa scaun pentru ca toate conditiile de trafic de influenta nu erau indeplinite.
Asta nu e judecata, asta a fost doar o executie, pe care mi-o asum si o s-o platesc."
UPDATE 15:30 Pedepsele finale au fost marite:
Dorin Cocos - 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare
Gabriel Sandu – 3 ani cu executare
Gheorghe Stefan - 6 ani cu executare, dublul pedepsei initiale
Dumitru Nicolae - 2 ani si 4 luni cu executare
Completul de 5 judecatori a majorat si sumele confiscate. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocos,. De asemenea, instanta a dispus confiscarea de la omul de afaceri Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari si un milion de euro.
In schimb, judecatorii au mentinut sumelor confiscate de instanta de fond de la ceilalti doi inculpati din dosar, si anume de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.
In total, aceste sume ajung la 17 milioane de euro, pe care cei patru inculpati trebuie sa ii returneze statului. Toti cei patru sunt cercetati sub control judiciar in acest moment si au bunurile sub sechestru.
In acest dosar, fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, impreuna cu oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, precum si fostul primar din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, sunt acuzati ca au incasat comisioane pentru contractele privind licentele Microsoft.
In prima instanta, pedepsele au fost de maximum 3 ani cu executare, dar anchetatorii le-au considerat prea blande.
Un procuror DNA a cerut, luni, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie aplicarea unor pedepse maxime pentru cei patru inculpati din dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.
In luna martie, un complet de la ICCJ a dat sentinta in prima instanta: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare.
La termenul de luni al procesului, un procuror de la DNA a declarat in sala de judecata ca instanta de fond a aplicat pedepse mult prea mici in acest dosar.
"Cei patru inculpati au savarsit infractiuni grave de coruptie. Activitatea frauduloasa in care au fost implicati a fost complexa si transfrontaliera. Valoarea ridicata a sumelor de bani este extrem de importanta. Urmarile sunt extrem de grave. A fost afectata imaginea institutiilor statului si a mediului de afaceri. Apreciem ca pedepsele aplicate trebuie majorate catre maximum special", a sustinut procurorul.
Procesul continua cu pledoariile avocatilor, urmand ca instanta sa anunte cand va da sentinta definitiva in acest dosar. In luna martie, trei judecatori de la instanta suprema au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare. In plus, magistratii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.
Sentinta a fost atacata cu apel atat de catre inculpati, cat si de procurorii anticoruptie. In motivarea deciziei, judecatorii au explicat ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul "proportionalitatii" in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.
Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in acest dosar este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.
Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de firma in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.
Astfel, sustin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat.
"La nivelul anului 2009, institutiile beneficiare utilizau 150.694 licente ce au fost achizitionate in perioada 2004 - 2008 in baza prevederilor contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia.
Efectele contractului au incetat la 26 aprilie 2009, data la care a expirat si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor. In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a fost identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei", preciza DNA.
In primavara anului 2009 a avut loc o intrevedere intre Cocos, Stefan, Sandu si alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere.