Reacțiile unor turiști din Singapore când au ajuns în România și au dat de zăpadă. Veniseră de la 35 de grade
Ne apropiem de jumătatea lunii mai și tot așteptăm vara. În unele zone ale țării este încă iarnă în toată regula. A nins puternic în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Rânca, în județul Gorj, iar temperaturile au ajuns la zero grade.
Și în Munții Bucegi ninge, iar la Vlădeasa, în județul Cluj, s-a așternut un strat de zăpadă de câțiva centimetri. Meteorologii spun, însă, că după acest weekend vom avea, în sfârșit, și zile mai călduroase.
La peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, vântul a suflat în rafale puternice, întreaga zi.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Odată cu apusul soarelui, temperaturile vor scădea până la -2 grade. Nopțile trecute s-a așternut un nou strat de zăpadă, de aproximativ 20 de centimetri.
Cristina Blaga, meteorolog Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud: „La noapte, la altitudini de peste 1.800 de metri,așteptăm și precipitații mixte. În următoarele două zile, respectiv duminică și luni, vântul va avea 80-90 de km/oră."
Salvamontiștii atrag atenția și asupra riscului mărit de avalanșă din Munții Făgăraș. Zăpada căzută în ultimele zile s-a înmuiat, iar straturile superioare, instabile, pot aluneca pe versanți.
Și în Munții Bucegi ninge ca în toiul iernii. La peste 2.500 de metri, încă de la primele ore, a fost ceață, iar în jurul prânzului au început să cadă și fulgii. Imaginile au fost surprinse la Stația Meteorologică Vârful Omu. Stratul de zăpadă măsoară mai bine de doi metri, iar termometrul a înregistrat -2,5 grade Celsius. Aici, o vulpe s-a refugiat chiar la stația meteo, unde, știe ea, de fiecare dată se alege cu o masă copioasă.
Mulți turiști ar fi vrut să ajungă pe Transalpina dar nu știau că circulația este închisă, după o noapte de ninsoare. Un cuplu din Singapore, a avut ocazia să descopere cum e să treacă de la...35 de grade la zero!
Turiști din Singapore: „Iarna, da, ne place, dar e un pic dificil, pentru că este foarte frig! E așa de frig! În Singapore este vară în fiecare zi!"
Cea mai înaltă șosea din țară rămâne impracticabilă în continuare, chiar dacă drumarii au început să curețe zăpada. Însă, în zorii zilei, muncitorii au fost nevoiți să se oprească, pentru a lucra la alt drum, cel spre stațiunea Rânca, unde se depusese un nou strat de zăpadă.
Constantin Pănescu, administrator pensiune: „După cum vedeți, foarte mulți vin și se opresc acolo, la intrarea acestui tronson. I-am adus înapoi, că nu știau că nu s-a deschis, pentru că, în alți ani, totuși, după 1 Mai se mai circulă."
Redeschiderea circulației pe Transalpina, spre Obârșia Lotrului, se va putea face cel mai devreme la 1 iunie, spun drumarii.
Iar pe Vârful Vlădeasa, din județul Cluj, la cota 1.800, temperaturile au scăzut sub zero grade și ploaia s-a transformat în ninsoare.
Reporteri: GIGI CIUNCANU, OCTAVIAN MOLDOVAN, RĂZVAN DAN, TEODORA PUZDREA