Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ani de zile să putem să trecem la o astfel de decizie. Ca să avem din nou armata obligatorie, trebuie infrastructură absolut foarte bine pregătită pentru că nu poţi să aduci oameni cu arcanul la armată, s-au dus vremurile alea, pe de o parte.
De cealaltă parte, nu poţi să-i aduci şi să nu te îngrijeşti de ceea ce înseamnă armata anului cât o fi la vremea respectivă", a spus Ciucă, la Digi 24, întrebat dacă, după alegeri, se va introduce serviciul militar obligatoriu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legat de războiul din Ucraina, Ciucă a spus că situaţia trebuie să determine în continuare măsuri pentru întărirea capacităţii de apărare, de revitalizare a industriei de apărare.
„Este nevoie ca toată lumea conştientizeze că Ucraina are nevoie de sprijinul necesar pentru ca războiul să rămână acolo. Altfel, vorbeam de celelalte consecinţe ale acţiunii militare şi anume: va fi o retorică ce va veni mănuşă, cum se spune, pentru propaganda rusească, să spună: „v-aţi lăsat aduşi în acest război, târâţi în acest război de către Occident, Occidentul v-a părăsit, iacătă că nu este aşa cum aţi crezut, că nu puteţi să faceţi faţă unei puteri precum este Rusia”, a argumentat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a mai menţionat că Ucraina nu are capacitatea să se autosusţină în acest conflict.
"Preşedintele României, noi toţi am afirmat că România, în rolul ei de ţară-pivot în ansamblul securităţii pe flancul de est în regiunea Mării Negre, a susţinut şi continuă să susţină, să sprijine Ucraina pentru că, altfel, închipuiţi-vă ce ar însemna să se rupă frontul, să se producă efectul de domino şi care ar fi efectele pe Republica Moldova, care ar fi efectele să ne trezim cu armata rusă înaintând către Vest. Eu nu zic către România, ci către Vest, pentru că frontul este larg", a evidenţiat Ciucă.
El a menţionat că NATO este o alianţă defensivă şi nu se vorbeşte pentru prima dată de faptul că trebuie apărat fiecare centimetru din teritoriul ţărilor membre.
"Toate aceste chestiuni trebuie să ne dea încredere pentru că ea, iacătă, NATO are planuri, are planuri inclusiv în situaţia în care Rusia înaintează către graniţa de vest a Ucrainei. Putem să înţelegem toată această situaţie, tot acest context că a determinat şi trebuie să determine în continuare măsuri pentru a ne întări capacitatea de apărare.
Nu mai suntem în situaţia de acum 15 ani, 20 de ani când a existat o interpretare a unei situaţii ideale de pace în lume, deşi nu a existat niciodată o situaţie ideală de pace, conflicte au existat şi vor exista de când există lumea, dar a fost neglijat acest sector şi, de aceea, în momentul de faţă, ne confruntăm cu aceste probleme, care sunt generate de incapacitatea industriei de apărare de a susţine un efort de război.
De aceea, cred că, la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, această insistare pe a revedea măsurile care duc la revitalizarea, rejuvenarea, primenirea industriei de apărare trebuie să se petreacă, pentru că oricum este nevoie să se completeze ceea ce s-a asigurat pentru Ucraina şi s-a asigurat din rezervă", a mai spus preşedintele PNL.