Starea unui bebelus internat la Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic s-a inrautatit. Medic: "Este o forma hemoragica"
6 copii cu sindrom hemolitic uremic raman in continuare internati la spiatalul Marie Curie.
Baietelul a fost adus in urma cu 3 zile la Spitalul Marie Curie. Inca de la primele analize i-a fost depistat sindromul hemolitic uremic. Starea lui s-a inrautatit intre timp.
Profesor dr. Mihaela Balgradean: “Era si este o forma extrem de hemoragica de boala. Evolutia scaunelor diareice s-a oprit in sa copilul a inceput sa prezinte progresiv o agitatie neurologica. S-a insotit de manifestari motorii pe care noi le echivalam cu convulsiile. Suntem in fata unui sindrom hemolitic uremic cu complicatii neurologice la debut, care in 90 % din cazuri e nefavorabil''
Cosmarul parintilor a inceput in urma cu 2 saptamani cand inca de la primele semne de imbolnavire, copilul a fost dus la un consult de specialitate la Pitesti, apoi la o clinica privata din Bucuresti. Chiar daca i-au fost prescrise diverse retete, starea lui s-a inrautatit si avea scaune cu sange. Asa ca au urmat drumuri nesfarsite intre diverse institutii medicale. Acum medicii fac tot posibilul pentru a-l salva si spera sa nu fie nevoie de intubare si ventilare mecanica.
Pentru alti bebelusi internati tot la Marie Curie cu aceeasi boala, vestile sunt ceva mai bune. Doi dintre ei fac dializa peritoneala iar la inceputul saptamanii viitoare ar putea pleca acasa. Ceilalti 3 sunt in sectia de nefrologie si raman in continuare sub atentie.
Nereguli grave descoperite de Corpul de control al premierului la spitalul din Arges
Verificarile facute de Corpul de control al premierului la spitalul din Pitesti scoate la iveala o situatie cat se poate de grava: unitatea medicala a raportat timp de un an ca nu este expusa infectiilor spitalicesti, desi nu a facut nicio analiza.
Corpul de control al primului-ministru a efectuat, in perioada 18-26 februarie 2016, verificari in legatura cu situatia copiilor cu afectiuni grave, transferati de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
Concluziile preliminare ale actiunii de verificare in Arges arata ca exista probleme de ordin administrativ, cel putin la Spitalul de Pediatrie Pitesti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nici o analiza.
Spitalul de Pediatrie Pitesti nu a avut incadrat un medic epidemiolog care sa coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere si Control al infectiilor nosocomiale.
"In perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti au consemnat in Registrul de infectii nosocomiale, lunar, faptul ca nu a fost identificata nici o infectie nosocomiala, desi in perioada de referinta au fost recoltate probe de autocontrol doar in 3 zile, respectiv in lunile februarie si martie 2015, si intr-o zi din luna februarie 2016, dupa internarea mai multor copii cu afectiuni si dupa decesul a 3 dintre acestia", se arata in comunicatul publicat pe site-ul Guvernului.
Raportul va fi finalizat dupa ce unitatile medicale vor furniza toate informatiile cerute de Corpul de control, pe care pana acum le-au oferit doar partial.
"Actiunea de documentare va continua pana la obtinerea tuturor datelor necesare formularii unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferati cu afectiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, precum si cu privire la modalitatea in care entitatile publice competente au investigat si stabilit cauzele imbolnavirii acestora.
Verificarile vor fi efectuate in colaborare cu Corpul de control al ministrului Sanatatii, in vederea clarificarii urmatoarelor aspecte:
1. Care au fost masurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitesti si Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti-Arges cu privire la cazurile copiilor diagnosticati cu patologie digestiva.
2. Cauzele care au provocat aparitia patologiilor digestive la copiii din judetul Arges;
3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din judetul Arges transferati la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
4. Existenta unor infectii nosocomiale la spitalele din judetul Arges".
Al doilea val de imbolnaviri la copii, in urma infectiei cu E.Coli. Spitalul din Pitesti a instituit CODUL ROSU medical
In timp ce parintii din intreaga tara sunt speriati, medicii au confirmat sindromul hemolitic uremic in cazul unei alte fetite din Pitesti, internate de urgenta la Spitalul Marie Curie din Capitala.
Alti cinci copii sufera de aceasta boala. Si teribil este ca trei prunci depind inca de dializa. In plus, sunt aproape 30 de zile de cand specialistii incearca, fara succes, sa descopere sursa imbolnavirilor.
Fetita in cazul careia a venit confirmarea are un an si patru luni.
Dr. Mihaela Balgradean: ''Se confirma ca forma de sindrom hemolitic uremic, insa nu cu gravitatea maxima a insuficientei renale acute. Are unele semne de insuficienta. O monitorizam cu atentie si vom vedea daca in zilele urmatoare va avea nevoie sau nu de dializa."
Din cei sase copii aflati in aceasta situatie, trei depind inca de dializa.
Pe langa vestile rele, exista insa si unele bune. Baietelul adus tot in stare grava, acum trei zile, a raspuns bine la tratament, iar joi a fost mutat de la terapie intensiva la sectia de nefrologie.
In plus, o fetita de un an a fost externata.
Lavinia Marinescu: "Este ziua cea mare, ziua cand copilul meu efectiv, de fapt, de ieri, a renascut, a inviat. Gratie tuturor medicilor. Incercarile prin care am trecut dupa data de sapte cand s-a confirmat diagnosticul sa ma credeti ca m-au imbatranit cu zece ani. Viata lor este in pericol pana in momentul in care ies din spital si spune medicul ca este ok."
De teama sa nu pateasca la fel, multi alti parinti merg de urgenta la spital cu cei mici. In cazul unora dintre ei, medicii au confirmat forme usoare de E-Coli.
Mama: "I-am facut analizele si i-a iesit pozitiv bacteria E coli. Trebuie sa ii facem tratament cu antibiotic sapte zile."
Bacteria periculoasa, identificata ca fiind E-Coli, subtipul O 26 - care poduce toxina Siga si provoaca mai apoi sindromul hemolitic uremic - e o tulpina cu circulatie redusa.
Prof. Dr. Alexandru Rafila: "Sezonul cald e cel in care se supravegheaza boala diareica acuta probabil ca aceasta sezonalitate in momentul de fata e modificata si de temperaturile foarte mari pentru aceasta perioada. Circulatia germenului e favorizata de temperaturile mari si umiditate."
Cert e ca - dupa ce joi alti trei copii din Arges au ajuns la Marie Curie, cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic - a fost instaurata si o alerta rapida alimentara. Echipe mixte ale Directiei de Sanatate Publica si Directiei Sanitar Veterinare au ridicat probe din magazinele din care parintii copiilor bolnavi si-au facut cumparaturile. Noile rezultate ar putea fi gata peste trei zile.
Dr. Daniel Lupu, director DSV Arges: "Au fost recoltate probe de lapte, probe de branza proaspata de vaci si a fost ridicata o proba de carne de la o macelarie din Pitest si o proba de fructe."
In paralel, medicii de la spitalul de pediatrie din Pitesti spun ca se lucreaza sub cod rosu: toti copiii sunt atent verificati.
Dr. Sorina Hontaru, DSP Arges: "De azi de dimineata si pana acum la orele 14, cu scaune diareice s-au prezentat sapte copii, deci nu avem o situatie alarmanta."
Doctorii din Pitesti se plang, pe de alta parte, ca lucreaza sub presiune si ca sunt acuzati - pe nedrept, spun ei - de colegii de la Bucuresti.
Dr. Viorel Nicolae, Spitalul de Pediatrie Pitesti: "In momentul in care suspiciunea este de sindrom hemolitic-uremic, cum a spus si doamna profesor Balgradean, se degradeaza sub ochii nostril. Asa s-a intamplat si aici! S-a degradat direct sub ochii nostril, dar el nu avea cele trei elemente de care tot spune dansa, anemie, trombocitopenie si insuficienta renala, nu erau constituite."
Declaratia vine dupa ce, joi, medicul nefrolog de la Marie Curie, la care a ajuns ultimul caz cu sindrom uremic, a spus ca boala a avut semne clare la pacient, ce puteau fi identificate repede.
Prof. Dr. Mihaela Balgradean: "Trombocitele, de la 220 de mii, erau 20 de mii. Au scazut de 10 ori in 4 ore. Si, dealtfel, numai uitandu-te la acest copil, spuneai care este boala."
Sursa: Pro TV
Etichete: arges, fetita, pitesti, marie curie, imbolnavire, e-coli,
Dată publicare:
27-02-2016 07:36