Romania se confrunta cu al doilea val de imbolnaviri la bebelusi, in urma infectiei cu E-Coli. Si asta la doar doua saptamani dupa ce 3 fetite s-au prapadit nevinovate, din cauza sindromului hemolitic-uremic.

Alte 5 cazuri de copii cu diaree hemoragica au sosit la acelasi spital. Unul dintre pacienti este in stare foarte grava, dependent de dializa si in cazul lui s-a confirmat diagnosticul care ii pune viata in pericol.

Pe de alta parte probele trimise in Italia, dupa primele decese, au aratat ca bacteria E-coli fie are o sursa alimentara, fie provine de la persoane din anturajul copiilor.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a anuntat joi de ce s-au imbolnavit bebelusii din Arges.

"Dupa intalnirea cu specialistii Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, va putem spune faptul ca s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv a bacteriei escherichia coli", a declarat Cadariu, intr-o conferinta de presa. Cadariu a mai precizat ca sursa infectiei este alimentara si interumana, fara  a oferi alte detalii.

In ceea ce priveste situatia conducerii DSP Arges, ministrul a spus ca se deruleaza o ancheta a Corpului de control al Ministerului Sanatatii care are termen de finalizare data de 4 martie.

"La finalizarea acesteia vom dispune toate masurile legale care se impun. Am stabilit ca termen 4 martie finalizarea anchetei", a afirmat reprezentantul MS.

El a recomandat ca alimentele sa se achizitioneze din surse autorizate, ambalate corespunzator, iar produsele din carne sa aiba autorizatie sanitar-veterinara.

Totodata, ministrul a subliniat importanta spalarii corespunzatoare a fructelor si legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci cand se impune.

Unul dintre copii este in stare grava

Cosmarul familiei baietelului aflat acum in stare grava a inceput in data de 13 februarie, la Mioveni. Cand au vazut ca cel mic nu se simte bine, parintii l-au dus repede la spitalul de pediatrie din Pitesti.

L-au mutat apoi la o clinica privata din Bucuresti. In ciuda tratamentului primit, cel mic a avut scaune cu sange. Atunci parintii innebuniti au inceput sa alerge cu el intre spitale.

Doctor Gheorghe Vasilescu, spitalul de Pediatrie Pitesti: "Au fugit la Bucuresti la spitalul Matei Bals, l-a consultat medicul de garda. I-au recomandat sa faca un consult la Grigore Alexandrescu, in sectia de chirurgie. Chirurgul i-a facut tuseu rectal, atat, alte analize nu i-a facut! A plecat la Victor Babes, celalalt spital de contagioase din Bucuresti, l-a vazut si acolo medicul de garda, i-a spus ca e o diaree."

Oficialii din Ministerul Sanatatii spun insa ca parintii au refuzat internarea in spitalele din Bucuresti.

Asa ca s-au intors cu cel mic acasa, doar ca in urma cu doua zile copilul s-a simtit extrem de rau. Au revenit cu el la spitalul din Pitesti, dar pentru ca era in stare critica ca a fost transferat la Marie Curie. Acolo a fost confirmat sindromul hemolitic-uremic.

Mihaela Balgradean, seful sectiei de pediatrie de la Marie Curie: "Caz grav, celulele rosii au scazut foarte mult. Are sangele ca apa. Mi-e foarte greu sa spun de ce la Marie Curie am depistat rapid ce se intampla cu acesti copilasi si altii n -au reusit sa o faca, numai uitandu-te la copil stiau care e boala."

Baietelul face acum dializa peritoneala, starea lui e grava, dar stabila.

Un alt copil din Arges, transferat joi in Bucuresti

Inca un copil cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic a fost trimis joi, de la Spitalul Municipal Campulung Muscel la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Dupa ce miercuri seara a fost confirmat sindromul hemolitic uremic in cazul unui copil de un an si patru luni, astazi un alt copil din Arges, suspectat de aceeasi afectiune, a fost trimis la Marie Curie, in Capitala.

Potrivit reprezentantilor Spitalului de Pediatrie Pitesti, care au fost sesizati despre noul caz, este vorba despre un bebelus in varsta de sub un an din comuna Poienarii de Muscel. A fost internat la Spitalul Municipal Campulung Muscel, unde analizele au indicat ca ar suferi de sindrom hemolitic-uremic.

Pe baza rezultatelor analizelor, autoritatile medicale au decis transferul la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti. "Am fost anuntati de la Spitalul din Campulung ca va veni un copil care are semne clinice de boala. Vom vedea cand soseste ce are. Prezinta diaree sanguinolenta", a declarat medicul Mihaela Balgradean.

Prefect Arges: 32 de copii cu scaune diareice sunt internati in spitalele din judet

Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a declarat joi ca 32 de copii cu scaune diareice sunt internati in spitalele din judet, din care 28 la Spitalul de Pediatrie Pitesti. Prefectul a precizat ca institutia pe care o conduce va da zilnic comunicate cu privire la situatia copiilor internati in Arges.

"Avand in vedere ca nu exista o comunicare buna din partea DSP si a Spitalului de Pediatrie cu privire la situatia copiilor internati in Arges, cat si in Bucuresti, incepand de maine Institutia Prefectului va da comunicate de presa zilnic cu privire la situatia copiilor internati la Spitalul de Pediatrie si la celelalte spitale in Arges. In acest moment, mai sunt internati un numar de 32 de copii cu scaune diareice, din care 28 la Spitalul de Pediatrie. Ceea ce este imbucurator - in ultimele 24 de ore fiind internat la acest spital un singur copil", a spus joi, intr-o conferinta de presa, prefectul Cristian Soare.

Potrivit acestuia, copiii internati in spitalele din judet in acest moment se incadreaza, ca numar si ca simptomatologie, in media de internari pentru aceasta perioada a anului.

Managerul Spitalului de Pediatrie Pitesti, doctorul Vasile Stan, a anuntat joi ca nu intentioneaza sa demisioneze, chiar daca ministrul Sanatatii si prefectul i-au cerut sa renunte la functie, iar presedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Tecau, a explicat ca schimbarea conducerii unui spital din subordine nu se numara printre atributiile sale.