Corpul de control al premierului scoate la iveala realitatea sumbra din spitalul de la Pitesti. Concluziile anchetei
Verificarile facute de Corpul de control al premierului la spitalul din Pitesti scoate la iveala o situatie cat se poate de grava: unitatea medicala a raportat timp de un an ca nu este expusa infectiilor spitalicesti, desi nu a facut nicio analiza.
Corpul de control al primului-ministru a efectuat, in perioada 18-26 februarie 2016, verificari in legatura cu situatia copiilor cu afectiuni grave, transferati de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
Concluziile preliminare ale actiunii de verificare in Arges arata ca exista probleme de ordin administrativ, cel putin la Spitalul de Pediatrie Pitesti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nici o analiza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spitalul de Pediatrie Pitesti nu a avut incadrat un medic epidemiolog care sa coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere si Control al infectiilor nosocomiale.
"In perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentantii Spitalului de Pediatrie Pitesti au consemnat in Registrul de infectii nosocomiale, lunar, faptul ca nu a fost identificata nici o infectie nosocomiala, desi in perioada de referinta au fost recoltate probe de autocontrol doar in 3 zile, respectiv in lunile februarie si martie 2015, si intr-o zi din luna februarie 2016, dupa internarea mai multor copii cu afectiuni si dupa decesul a 3 dintre acestia", se arata in comunicatul publicat pe site-ul Guvernului.
Raportul va fi finalizat dupa ce unitatile medicale vor furniza toate informatiile cerute de Corpul de control, pe care pana acum le-au oferit doar partial.
"Actiunea de documentare va continua pana la obtinerea tuturor datelor necesare formularii unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferati cu afectiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, precum si cu privire la modalitatea in care entitatile publice competente au investigat si stabilit cauzele imbolnavirii acestora.
Verificarile vor fi efectuate in colaborare cu Corpul de control al ministrului Sanatatii, in vederea clarificarii urmatoarelor aspecte:
1. Care au fost masurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitesti si Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti-Arges cu privire la cazurile copiilor diagnosticati cu patologie digestiva.
2. Cauzele care au provocat aparitia patologiilor digestive la copiii din judetul Arges;
3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din judetul Arges transferati la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
4. Existenta unor infectii nosocomiale la spitalele din judetul Arges".
Al doilea val de imbolnaviri la copii, in urma infectiei cu E.Coli. Spitalul din Pitesti a instituit CODUL ROSU medical
Continua sa soseasca la spitalul Marie Curie din Capitala copii cu simptome ingrijoratoare, iar in aceasta dimineata, s-a confirmat sindromul hemolitic-uremic la o fetita din Pitesti.
Fetita a fost adusa in urma cu doua zile din cauza unor suspiciuni de infectie, dar e intr-o forma mai usoara si nu are nevoie de dializa.
Sursa infectiei nu a fost inca descoperita, iar autoritatile sanitar-veterinare din Arges au luat probe de alimente din magazinele de unde isi fac cumparaturile parintii copiilor bolnavi. Dar rezultatele analizelor se vor afla abia peste 4 zile.
Doctorii spun ca fetita nu are o forma severa a bolii si o supravegheaza permanent. De la spitalul Marie Curie vin si vesti bune, insa. Copilul care se afla la Terapie Intensiva va fi transferat vineri la sectia de nefrologie pentru ca se simte mai bine, iar un al doilea pacient, o fetita, va fi externata.
Cod rosu medical la spitalul din Arges
Intre timp, la Spitalul de Pediatrie din Pitesti s-a instituit un COD ROSU medical: toti copiii veniti la camera de garda cu boli diareice sunt atent monitorizati si niciun medic cu are voie sa isi ia concediu in aceasta perioada.
Doctor Viorel Nicolae, Spitalul de Pediatrie Pitesti: "Daca ar fi un protocol national pentru toate bolile, atunci am vorbi toti aceeasi limba. In momentul in care suspiciunea este de SHU, cum a spus si doamna profesor Balgradean, se degradeaza sub ochii nostri. Asa s-a intamplat si aici! S-a degradat direct sub ochii nostri, dar el nu avea cele 3 elemente de care tot spune dansa, anemie, trombocitopenie si insuficienta renala; nu erau constituite."
Declaratia vine dupa ce joi medicul nefrolog de la Marie Curie, la care a ajuns ultimul caz cu sindrom uremic, a spus ca boala a avut semne clare la pacient ce puteau fi identificate repede.
Mihaela Balgradean: "Caz grav, celulele rosii au scazut foarte mult, de la 220.000 de trombocite la 20.000 in 4 ore. Numai uitandu-te la copil, stiau care e boala."
Din pacacte ancheta bate pasul pe loc. Nici acum nu se stie care este sursa imbolnavirilor.
Ministerul Sanatatii a fost informat joi ca si la Spitalul din Slatina au fost confirmate doua cazuri de infectare cu E.Coli, dar niciunul nu prezinta si sindromul hemolitic-uremic.
Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu a ajuns vineri dimineata din nou la Spitalul "Marie Curie" pentru a se interesa de starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. Patriciu Achimas-Cadariu a declarat ca toti copiii cu sindrom hemolitic-uremic prezinta o stare mai buna."Sunt bine copiii. Toti copiii sunt mai bine. Cel care ramasese pe Terapie intensiva am inteles ca va ajunge pe sectie", a spus ministrul, dupa vizita efectuata la Spitalul "Marie Curie".
Bebelus cu boala diareica acuta, izolat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui
Un bebelus in varsta de sapte luni, internat la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, a fost diagnosticat cu boala diareica acuta. Cazul a fost raportat de conducerea unitatii sanitare atat la Directia de Sanatate Publica Vaslui, cat si la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din capitala. Potrivit conducerii SJU Vaslui, copilul este din comuna vasluiana Hoceni si a fost adus de la Spitalul Municipal din Husi.
"Copilul a fost dagnosticat cu boala diareica acuta, cu rotavirus, avand un grad de deshidratrare de cinci la suta. S-a luat decizia izolarii sale intr-un salon al sectiei de pediatrie, nefiind necesar transferul in alta unitate medicala. Din discutia pe care am avut-o cu medicul pediatru care a preluat copilul, starea sa generala este buna", a declarat, vineri, directorul medical al SJU Vaslui, dr. Lelia Croitoru.
Copilul va ramane in continuare internat in spitalul vasluian, unde va fi supus unor investigatii suplimentare pentru a se vedea daca in acest caz este vorba si despre infectia cu bacteria E-coli.
Situatia bebelusilor infectati cu E.Coli, la spitalul "Marie Curie", 26 februarie:
♦ 6 copii raman internati
♦ 3 nu fac dializa peritoneala
♦ 1 copil a fost externat azi
"Unul dintre copii va urca de la ATI pe Sectia de nefrologie. Trei sunt fara dializa peritoneala. Unul dintre cei trei fusese ieri pe aceasta procedura, astazi i-am inchis dializa. Este vorba de cel care a fost cu foarte mari probleme la debut, este cel care are 10 luni. O sa incercam in cursul zilei de maine sau poimaine sa scoatem cateterul. Dintre copiii veniti pe data de 24 februarie de la Pitesti si Fetesti, este vorba de o fetita de un an si patru luni, la ea se confirma ca forma de sindrom hemolitic-uremic, insa nu cu gravitatea maxima a insuficientei renale acute. Are unele semne de insuficienta renala acuta, insa urineaza si nu are parametri de azotemie foarte mari. Avand in vedere ca verotoxina a fost pozitiva in scaun, ca are un grad de anemie cu elementele tipice pentru SHU si ca trombocitopenia a devenit ceva mai severa fata de ieri trebuie sa o incadram in SHU, sigur nu formele severe in care au fost ceilalti copii sau in orice caz sa o monitorizam cu foarte mare atentie. (...) Sunt sapte in total, insa unul dintre ei pleaca acasa", a explicat medicul Mihaela Balgradean.
Potrivit acesteia, s-a creat un salon pentru copiii in cazul carora nu este foarte clar daca au SHU, dar care au verotoxina. "Am creat un salon pentru copiii care nu sunt inca foarte clari cu aceasta boala, dar care au verotoxina pozitiva. Alti doi care au verotoxina sunt bine, sunt pe Sectia de gastroenterologie. (...) Verotoxina pozitiva in scaun reprezinta un semnal de alarma pentru boala, dar nu intotdeauna inseamna boala", a explicat Balgradean. Ea a precizat ca nu au mai venit alte cazuri cu verotoxina depistata, iar copilul adus la Campulung este "departe de orice supozitie" de SHU, acesta prezentand "cu totul alta boala".
Ministrul Sanatatii declara joi, intr-o conferinta de presa, ca a fost identificata cauza imbolnavirii copiilor din Arges - o tulpina de E. Coli. "Dupa intalnirea cu specialistii de la Centrul European de Control al Bolilor, va putem spune faptul ca s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpina de E. Coli si specialistii vor detalia acest lucru", a spus demnitarul.
Nu se stie insa exact de unde provine aceasta tulpina de E. Coli. Medicii verifica doua ipoteze: o infectie de origine alimentara sau o posibila transmitere interumana.
Achimas-Cadariu a amintit totodata ca se deruleaza o ancheta a Corpului de control al Ministerului Sanatatii la DSP Arges, care are termen de finalizare data de 4 martie. "La finalizarea acesteia vom dispune toate masurile legale care se impun", a afirmat reprezentantul MS.