Nemultumirile fermierilor care si-au vandut pamantul. Cum au ajuns strainii sa detina 40% din terenul arabil al Romaniei

21-05-2016 17:52


Fermierii romani cer Guvernului sa opreasca vanzarea de terenuri strainilor, pentru ca acestia detin 40 la suta din pamantul arabil al tarii.

Fermierii nostri se tem ca nu vor mai avea bani sa se extinda si vor ajunge minoritari, mai ales ca pretul pamantului este in continua crestere. Revolta a aparut in timp ce Ministerul Agriculturii pregateste o modificare a legii, care ar permite vanzarea terenurilor chiar si persoanelor fizice din afara tarii.

In comuna Otelec, din Timis, localnicii au mai putin de jumatate din terenurile agricole, pentru ca nu au vrut sa isi mai bata capul cu munca si nici sa il dea in arenda. Strainii sunt cei care le cultiva pamanturile.

Secretarul primariei: "In partea stanga avem ultimele loturi private pe care le lucreaza persoanele fizice romane, in localitatea Iohanisfeld, dupa care imediat incepe graul firmei italiene care detine de la Bega pana si la comuna Foeni vreo 2000 de hectare."

Secretarul primariei recunoaste ca inclusiv el si-a vandut o parte din pamant strainilor.

Gabor Talpai, secretarul Primariei Otelec: "Am vandut 5 hectare de teren. Am avut nevoie de bani pentru reconstructia caselor si a anexelor."

Un castig facil insa cu urmari in timp. Banii i-a cheltuit, iar pamantul s-a scumpit si nu-l mai poate recupera. Sunt insa si localnici care au refuzat sa vanda si care fac agricultura.

Alexandru Fekete, agricultor roman: "Nu l-am vandut pentru ca este un bun al nostru si nu putem sa il vindem."

Un alt fermier din Calarasi s-a certat cu sora lui pentru ca a vandut pamantul mostenit de la parinti: "Chiar sora mea a vandut terenul lui tata, si-a vandut totul, 7 hectare. Nu mai are niciun ban. Din cauza asta nu vorbim."

Din 10 milioane de hectare de teren arabil, cat are Romania, 2 milioane au fost cumparate de italieni, danezi, francezi, englezi sau olandezi. Strainii arendeaza alte 2 milioane. Asa ca au drept de preemtiune in caz ca proprietarii se decid sa vanda. Altfel zis, strainii controleaza 40 la suta din terenurile arabile ale Romaniei.

Reprezentantii fermierilor romani cer oprierea vanzarilor, care au loc in unele cazuri ilegal, prin donatii.

Laurentiu Baciu, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli: "Sa nu se prinda cineva ca un oarecare proprietar din Romania doneaza unui cetatean strain zeci sau sute de hectare. Teoria aia ca nu pleaca cu pamantul o cazut, pleaca cu ce se obtine pe pamant."

Romania este unul dintre cei mari exportatori de cereale din Uniunea Europeana catre spatiul extracomunitar. Suntem pe locul 3. Anul trecut am exportat in afara Uniunii Europene 7 milioane de tone, intrucat in acest an recolta se anunta a fi una foarte bogata, aceasta cifra va fi depasita, cred specialistii.

Surse din cadrul ministerului Agriculturii spun ca este in pregatire o modificare a legii, care prevede anumite conditii suplimentare pentru straini. Cumparatorul strain sa fie rezident in Romania sau sa fie specializat in agricultura. Franta si Germania de pilda, au conditii mai restrictive pentru vanzarea pamantului catre straini. La noi in tara, un hectar de teren poate ajunge pana la 5000 de euro.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO