Hipermarketurile ar putea avea in curand 51% produse romanesti. Marfa, asigurata prin programul "lantul scurt"
Legea care obliga marile magazine sa aiba 51 la suta produse romanesti a primit marti raport favorabil din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor.
Comerciantii sunt insa nemultumiti si sustin ca producatorii romani nu vor putea furniza constant, asa cum prevede proiectul, carne, legume si fructe proaspete. Dar cei vizati ii contrazic si le transmit ca pot acoperi procentul prevazut de lege.
Potrivit proiectului de lege, comerciantii vor fi obligati sa isi asigure marfa prin asa numitul "lant scurt de aprovizionare", adica sa aiba produse proaspete locale si regionale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor: "Lantul scurt inseamna o legatura stransa intre producator si comerciant, eventual doar un depozitar si creeaza un avantaj producatorilor zonali si vom avea posibilitatea sa vedem in magazine marfa din zona lui."
Astfel, producatorii romani vor fi incurajati, prin lege, sa umple rafturile din marile magazine cu carne proaspata, legume si fructe proaspete, lactate, oua, si miere. Ramane de vazut daca vor fi reusi sa furnizeze atatea produse, in mod constant.
Emil Dumitru, Pro Agro: "Ca sa putem sa discutam daca produsele romanesti pot sau nu pot acoperi cererea hipermarketurilor, mai intai trebuie sa existe acel parteneriat intre asociatiile de producatori si hipermarketuri. Sigur ca avem si productie sezoniera, cum ar fi legume si fructe unde nu pe toate perioada, putem sa discutam de partide insemnate de produse, din productia autohntona."
Comerciantii sunt suparati ca vor fi sanctionati, cu amenzi cuprinse intre 100 mii si 150 mii lei, daca nu vor avea pe rafturi 51 la suta produse romanesti. In caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi inchise pana la 6 luni.
Florin Capatana: "Alegem in functie de cantitate si calitate si daca ei pot sa suporte, daca vreti, volumul asta imens de productie. Pot ei sa faca 51 la suta legume, fructe, carne, oua, lapte, branza, drob de sare in spinare? Si daca nu pot, catre ei nu e nicio masura, numai catre mine. Ce faci cu produsele pe care le ai in magazin, ce faci cu angajatii din magazin? Este un efect hai sa-i spunem de domino, ce se va intampla."
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Parlamentul a prevazut o portita sa spunem asa in sezonul in care nu sunt disponibile produse romanesti. Spre exemplu, sezonul rece, sa se faca o derogare de la acest procent."
Parlamentarii au adaugat si un articol referitor la etichetarea produselor din carne proaspata, astfel incat cumparatorii sa stie locul de provenienta, unde a fost transat animalul si daca a fost crescut in tara noastra. Totodata, pe produsele procesate va fi trecut obligatoriu procentul de carne provenita din Romania.
Daca va fi votata de plenul Camerei Deputatilor si promulgata de presedinte, legea va putea intra in vigoare din toamna.