Capsunile romanesti au aparut in piete. Cum a reusit un agricultor italian sa isi faca propria afacere la noi in tara
In ciuda ploilor si frigului din ultimele saptamani, la piata au aparut primele capsuni romanesti. Se vand la acelasi pret cu cele de import, dar agricultorii spun ca sunt mai gustoase si mai parfumate.
Altii au adus soiuri rezistente din Spania, Italia sau Germania, pe care le-au cultivat in pamant romanesc.
In Timis, un agricultor italian si prietena sa romanca si-au construit un solar dupa un model costisitor, inspirat din California. Capsunile sunt crescute pe araci, ca sa aiba mai multa lumina si caldura. Iar solul in care se dezvolta radacinile este imbogatit cu fibra de cocos, un produs ecologic si nutritiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marco s-a stabilit in Romania in urma cu un an. A renuntat la o slujba bine platita in finante pentru a face agricultura in Romania. Aici a cunoscut-o si pe iubita lui, Iasmina.
Marco: "A fost o schimbare majora in viata mea pentru ca nu am mai facut agricultura, am descoperit ca un lucru foarte important e calitatea vietii. Am agatat costumul in cuier si am ales sa traiesc asa".
Cei doi isi vand deocamdata productia pe Facebook, in caserole, iar cand recolta va fi suficienta, se gandesc si la supermarketuri.
In Satu Mare, la Halmeu, un rai al poducatorilor de capsuni, unii agricultori mizeaza pe soiurile romanesti. Incearca sa-i convinga pe cumparatori ca din semintele autohtone ies capsuni mai mici, poate nu atat de aspectoase, dar cu un gust incredibil.
Concurenta cu marfa din Germania, Spania sau Italia e insa mare.
Vasile Tripon, producator: "Capsunii romanesti sunt cei mai buni, problema este cu transportul si cerinta la piata, punem capsuni din strainatate ca sa putem rezista pe piata. Credem in soiurile romanesti. Pentru dulceata si gem sunt cei mai buni."
In piete, unii comercianti prefera capsunile de import pentru ca-s mai aratoase.
Anul acesta de pe un hectar de solar, agricultorii estimeaza ca vor recolta pana la 20 de tone de capsuni, iar de pe camp 10-15 tone. Fructele se vand cu 8-10 lei la producator. Daca sunt preluate de un intermediar, pretul se poate dubla.