Negocieri pentru creșterea salariului minim. Sindicaliștii și Guvernul nu au ajuns la niciun consens
Sindicaliștii și Guvernul nu s-au înțeles pe tema creșterii salariului minim. În vreme ce reprezentanții angajaților au cerut măcar 100 de lei, executivul și-a menținut ferm oferta de 83 de lei, de care vor beneficia peste 1,3 milioane de români.
Demnitarii vor câștigă însă până la 1.000 de lei în plus în urmă acestei majorări.
Sindicaliștii au plecat dezamăgiți de la întâlnirea cu membrii Guvernului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dumitru Costin, Blocul Național Sindical: „Premierul a comunicat la sfârșitul întâlnirii de astăzi că ia în analiză propunerile pe care le-am avansat. Decizia aparține în exclusivitate Guvernului, ne va comunica zilele următoare decizia”
Discuțiile de la Palatul Victoria s-au purtat în jurul majorării cu 100 de lei net în plus la salariul minim. Cei de la Blocul Național Sindical vor o creștere de 114 lei, iar Cartel Alfa - de 100 de lei.
Cum premierul Ludovic Orban i-a anunțat încă de la început că soluția este o majorare de doar 83 de lei, sindicaliștii au cerut în schimb reducerea taxelor și corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim pentru un trăi decent.
Prim-ministrul Ludovic Orban, după întâlnire: „În ceea ce privește sindicatele, acestea au venit cu niște propuneri pe care le analizăm, dar ele vor sta mai degrabă la baza discuțiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anului viitor”
Practic, Executivul își menține propunerea avansată săptămâna trecută, prin care salariul minim pe economie se va majora cu șapte procente, ceea ce va însemna că un angajat plătit la acest nivel va primi în mâna un salariu de 1.346 de lei.
Cu salariul minim pe economie sunt plătiți în prezent 1,3 milioane de români, majoritatea în sectorul privat.
Demnitarii și aleșii - de la șeful statului, premier, parlamentari, primari și până la șefii de autorități - au și ei de câștigat de pe urma creșterii salariului minim. Indemnizațiile lor sunt raportate la acest venit.
Dumitru Costin, BNS: „Această creștere de salariu minim pe care o propuneți aduce 80 de lei pe net unui salariat cu salariu minim, iar la domnia dumneavoastră, 1.000 de lei net. La un parlamentar înseamnă un plus de 784 de lei, la un primar de oraș mare - 687 de lei, pe când la unul cu salariu minim - 80 de lei”
Prim-ministrul Ludovic Orban: „Mai vedem cum stăm cu legarea indemnizației de salariul minim”.
Schimbul de replici a avut loc în contextul în care sindicaliștii cer că indemnizațiile celor cu funcții de demnitate publică să nu mai fie legate de salariul minim. Pe de altă parte Guvernul ia în considerare decuplarea cuantumului amenzilor de salariul minim.