România, țara cu cel mai mare cost pe angajat din UE. Cât dă statului un antreprenor
Cu cel mai mic salariu minim, România este pe ultimele locuri la nivel european, dar fruntașă la costurile pe care le au firmele cu angajații. Un antreprenor plătește lunar aproape jumătate din salariu brut la stat.
Din această cauză, lefurile din mediul privat nu se pot compara cu cele din alte țări europene, unde costurile fiscale ajung până la 17 % din brut.
Scăderea taxelor ar duce la salarii mai mari, iar investirea veniturilor obținute de stat, din impozite în educație, infrastructură și sănătate, ar ține angajații români în țară, spun reprezenții mediului de afaceri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
România este ţara cu unul dintre cele mai mici salarii minime la nivel european - 439 de euro şi suntem urmaţi doar de Letonia cu 430 de euro şi Bulgaria cu 286 de euro.
Potrivit, Eurostat, locuitorii din Luxemburg au un salariu aproape 5 ori mai mare decât al nostru -1 999 euro. Lefuri mari primesc şi angajaţii din Marea Britanie - 1400 de euro, iar în Spania unde e una dintre cele mai mari comunităţi de români salariul minim e de 859 de euro pe lună.
Cât dă statului român un antreprenor pentru fiecare angajat
Însă avem cel mai mare cost pe angajat din cele 26 de țări analizate de o firmă de consultanţă fiscală. 40,85% din salariu brut - atât da statului un antreprenor român pentru angajatul său.
Adică aproape jumătate din leafă. În timp ce în ţări ca: Bulgaria, Ungaria sau Slovacia cota de impozitare e între 17,86% şi 33,5%. Efectul taxelor mari pe care le dăm la stat - România va pierde şi mai multă forţă de forţă de muncă, specialiştii vorbesc deja de o nouă realitate: e-cetăţenia sau reşedinţa virtuală.
Ce înseamnă e-cetăţenia sau reşedinţa virtuală
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor: ''Practic vom asista la un paradox în care românii vor trăi aici şi vor lucra la o firmă din străinătate şi vor plăti taxe şi impozite mai scăzute în alte ţări: astfel că ei vor avea salarii mai mari, vor beneficia de serviciile acestei ţări şi nu vor plăti taxe şi impozite.''
Între timp în România, patronii reuşesc cu greu să achite costurile imense cu forţa de muncă şi nici nu găsesc angajaţi.
Diana Prunaru, PR manager: ''E foare complicat pentru că vor salarii foarte mari, beneficii mari. Peste 50% plătim taxe la stat. Dacă statul ne-ar oferi ajutor şi suportul necesar cu siguranţă am putea creşte salariile ca angajaţii să rămână.''
În 2022, lefurile la stat vor fi aproape duble faţă de cele din sistemul privat
Antreprenorii români se întreabă cum sunt cheltuiţi aceşti bani, câtă vreme România nu se modernizează.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor: ''Senzatia antreprenorilor e că acei bani foarte mulţi pe care îi plătesc la stat în loc să îi plătească angajatului îi dau la stat, nimeni: nici angajatorul, nici angajatul nu beneficiază de servicii publice de un înalt standard. Investiţiile sunt blocate şi banii merg la salarii, pensii.
Patronii s-au mai plâns că le este greu să îşi păstreze angajaţii, câtă vreme salariile la stat au fost majorate electoral, fără să se ţină cont de eficiență şi au ajuns să fie, în medie, cu aproximativ 30% mai mari decât la privat.
Iar decalajul se va accentua până în 2022 când lefurile la stat vor fi aproape duble faţă de sistemul privat, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de prognoză.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, antreprenori, salarii stat, privat,
Dată publicare:
10-05-2019 19:14