Elevii care au un loc de muncă garantat la absolvire și primesc un salariu lunar din școală
Cei din familii modeste, dar care vor să înveţe o meserie, au în ţară, zilnic, o masă caldă, primesc cazare şi pot câştiga lunar echivalentul unui salariu minim pe economie.
Sunt elevii înscrişi la şcoli de meserii, în sistem dual, adică în colaborare cu o companie privată. În plus, au semnat un contract care le garantează un loc de muncă la absolvire şi burse dacă au note mari. 130 de școli din toată ţara au avut în plan clase duale, dar din nefericire, în 7 judeţe, nu s-au găsit firme dispuse să susţină financiar şcolarizarea viitorilor angajaţi.
Să visezi avioane e cea mai bună idee, dacă ai de gând să-ţi construieşti viitorul în halele unui constructor de tehnică aeronautică.
Statul oferă din start 200 de lei fiecărui cursant, iar companiile plusează cât pot.
Pe lângă experienţa practică, vor câştiga 800 de lei pe lună garantaţi prin contract şi încă 300 de lei, dacă au note bune. O dată pe semestru, cei din provincie au decontare pentru un drum acasă, iar când sunt în practică primesc masa de prânz.
Timp de 3 ani, tinerii vor câştiga până la 1.400 de lei pe lună. Dacă nu rămân repetenţi, la absolvire vor fi angajaţi.
Timura Fiman, director: „Noi dorim să îi angajăm pe toţi! De asta investim şi ne ocupăm de aceşti copii 3 ani de zile. Pe de altă parte, nu sunt obligaţi să rămână.”
Iar asta e o problemă. Pentru firme, costurile nu se rezumă la sumele care ajung la elev. Tinerii de la dual au nevoie de babysitter, adică de un angajat care îi supraveghează şi le da lecţii.
În fine, sunt şcoli de meserii care le oferă elevilor chiar şi cazare. În lipsa de suficienţi doritori, un director din Bucureşti a căutat cursanţi pentru şcoala de bucătari şi ospătari la Chişinău.
Pentru acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a aprobat 52.000 de locuri pentru învăţământul profesional, inclusiv dual. Un sfert au rămas neocupate.