Elevii care au un loc de muncă garantat la absolvire și primesc un salariu lunar din școală

Ultima actualizare: 30-09-2019 20:21

Cei din familii modeste, dar care vor să înveţe o meserie, au în ţară, zilnic, o masă caldă, primesc cazare şi pot câştiga lunar echivalentul unui salariu minim pe economie.

Sunt elevii înscrişi la şcoli de meserii, în sistem dual, adică în colaborare cu o companie privată. În plus, au semnat un contract care le garantează un loc de muncă la absolvire şi burse dacă au note mari. 130 de școli din toată ţara au avut în plan clase duale, dar din nefericire, în 7 judeţe, nu s-au găsit firme dispuse să susţină financiar şcolarizarea viitorilor angajaţi.

Să visezi avioane e cea mai bună idee, dacă ai de gând să-ţi construieşti viitorul în halele unui constructor de tehnică aeronautică.

Statul oferă din start 200 de lei fiecărui cursant, iar companiile plusează cât pot.

Pe lângă experienţa practică, vor câştiga 800 de lei pe lună garantaţi prin contract şi încă 300 de lei, dacă au note bune. O dată pe semestru, cei din provincie au decontare pentru un drum acasă, iar când sunt în practică primesc masa de prânz.

Timp de 3 ani, tinerii vor câştiga până la 1.400 de lei pe lună. Dacă nu rămân repetenţi, la absolvire vor fi angajaţi.

Timura Fiman, director: „Noi dorim să îi angajăm pe toţi! De asta investim şi ne ocupăm de aceşti copii 3 ani de zile. Pe de altă parte, nu sunt obligaţi să rămână.”

Iar asta e o problemă. Pentru firme, costurile nu se rezumă la sumele care ajung la elev. Tinerii de la dual au nevoie de babysitter, adică de un angajat care îi supraveghează şi le da lecţii. ​

În fine, sunt şcoli de meserii care le oferă elevilor chiar şi cazare. În lipsa de suficienţi doritori, un director din Bucureşti a căutat cursanţi pentru şcoala de bucătari şi ospătari la Chişinău.

Pentru acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a aprobat 52.000 de locuri pentru învăţământul profesional, inclusiv dual. Un sfert au rămas neocupate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!