Neagu Djuvara, înmormântat cu onoruri militare. „Ultimul mare boier din cultura română”
Aşa cum a spus cu smerenie, în interviuri, Neagu Djuvara ar fi vrut să fie scutit la înmormântare de alai şi discursuri.
Duminică, la despărţire, s-au împărţit pentru el trandafiri albi, iar slujba s-a ţinut, exact aşa cum a lăsat scris cu ani în urmă. La catedrala greco-catolică Vasile cel Mare au slujit trei preoţi, de rituri diferite.
Cărturar mărinimos şi intelectual nobil, Neagu Djuvara îşi doarme somnul de veci în cimitirul Bellu-Ortodox. A fost înhumat cu onoruri militare, căci era cavaler al ordinului „Steaua României".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei salve au dat semn de final pentru mai bine de un veac în care viaţa lui Neagu Djuvara s-a împletit cu istoria zbuciumată a ţării. Un erudit militant, care n-a apucat să vadă cum România modernă împlineşte un secol.
Andrei Pleșu: „Ultimul cuvânt pe care mi l-a spus, privindu-mă intens, a fost „La revedere". Şi m-a tulburat, pentru că un om atât de bine crescut ca el nu putea părăsi încăperea, fie ea şi încăperea vieţii pământești, fără să-şi spună, politicos, cuvântul de la revedere.”
Istoric fiind, Djuvara şi-a explorat propriul arbore genealogic până aproape de anul 1300.
„Am plecat de la Tinca Grădișteanu, mama mea, măritată cu Marcel Djuvara. Deci asta sunt numai Grădiștenii.”, spunea el.
Constantin Bălăceanu-Stolnici: „Dispariţia lui înseamnă că s-a produs un gol în rândul intelectualităţii noastre”
Reporter: „Cum se raporta Neagu Djuvara la divinitate?”
Constantin Bălăceanu-Stolnici: „Mai mult credincios decât teolog. Adică avea mai mult o deschidere emoţională către divinitate decât una raţională, teologică.”
Momentul de cotitură, deopotrivă în viaţa sa personală şi spirituală, s-a produs acum 80 de ani. Neagu Djuvara a fost cununat de monseniorul Vladimir Ghika, beatificat în 2013, atât în rit latin-catolic, cât şi bizantin-ortodox. O alegere motivată atunci de faptul că soţia sa, France, venea dintr-o familie profund catolică.
Însă istoricul a rămas fidel ideii de unitate a bisericilor creştine. Cu ani în urmă, a scris în testament exact cum ar dori să fie organizată ceremonia, la dispariţia lui.
Dorinţele i-au fost respectate întru totul: un episcop greco-catolic a condus slujba, alături de un preot ortodox şi unul catolic, de la biserica unde mergea frecvent să se roage.
Nicolae Manolescu: „Ultimul mare boier din cultura română. Chiar un om extraordinar şi foarte viu, până la sfârşitul vieţii. Cred că sunt printre cei mai vechi prieteni, cunoscuţi ai lui de când s-a întors în ţară.”
Neagu Djuvara a fost doctor în litere şi licenţiat în drept, dar şi soldat pe front, diplomat şi consilier de ministru. Spre final, avea acea elegantă pe care ţi-o dau deopotrivă sângele nobil, cultura şi experienţa de viaţă.
Familia a împărţit celor sosiţi la înmormântare câte un trandafir alb, simbol al respectului şi demnităţii.