Plajele din Vadu și Corbu s-au golit în urma alertei sanitare. Cum ar fi fost contaminată marea cu E.coli
Contaminarea cu E.coli a apei mării la Vadu și Corbu ar putea proveni și de la dejecțiile navelor din larg care așteaptă să intre în portul Midia.
Alerta sanitară a fost ridicată, după ce noile analize DSP, au arătat că apa marii, este sigură pentru îmbăiere. Rămâne însă întrebarea: ce anume a provocat creșteri de până la 8 ori a cantității de bacterii din apă, peste limita maximă permisă.
După un weekend în care a fost menținută recomandarea Direcției de Sănătate Publica să nu se scalde turiștii în zona Vadu și Corbu, alerta a fost retrasă.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Cristina Schipor, directorul DSP Constanța: „Acum analizele sunt conforme, la Corbu avem 15 și la Vadu 30, este o apă bună de îmbăiere. Săptămâna trecută am avut peste o mie la Corbu și la Vadu aproape 3.000”.
Deocamdată nu se știe exact ce ar fi provocat contaminarea apei marii. De vina ar putea fi lipsa toaletelor publice dar și dejecțiile descărcate de navele aflate în larg, care așteaptă să intre în portul Midia. Din zonă pleacă la export și nave încărcate cu animale vii. În plus inspecția trimisa de DSP la Vadu și Corbu nu a găsit dejecții în apă.
Elena Stoica, cercetătoare INCDM: „Factorii hidrodinamici cum ar fi curenții, amestecurile de apă, vântul, aceasta ar putea să producă un amestec al apelor de larg cu apele costiere care ar putea fi în continuare contaminate. Escheria coli, în mod normal, trăiesc în tractul gastro intestinal al omului și al animalelor și care ajung în mediul marin fie direct prin utilizarea apelor în mod necorespunzător sau prin deversare de apă uzată netratată”.
Contaminarea ar putea avea la bază mai mulți factori.
Adrian Bîlbă, biolog: „Când apele stagnează, când se încălzesc foarte mult, există posibilitatea că numărul acestor bacterii să crească. Pot să aibă origine nu neapărat umană, nu neapărat de la animalele noastre domestice”.
Plaje goale după alerta sanitară
Alerta sanitară a golit plaja din Corbu. Sunt puțini turiști pe suprafața de nisip și aceștia stau la soare și se relaxează. În apa mării abia dacă se zăresc 2-3 oameni.
Stelică Murariu, proprietarul unei cherhanale: „Nu au mai venit turiștii, ne-au tăiat rezervările la cameră că s-au cam speriat, e clar că e de la nave de undeva, e și dana de descărcare animale vii”.
În continuare pe plajele sălbatice nu sunt toalete pentru turiști.
Turist: „Plaja e foarte mișto, apa e foarte mișto. Dar nu sunt nici toalete. Aici e cea mai mare problema”.
Turist: „Venim 2-3 ore, stăm, plecăm. Încercăm să ne încadrăm!”
Turist: „Oricum se plătesc anumite taxe și consider că în acei bani ar putea să asigure toalete pentru turiști”.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică din Constanța vor preleva probe din mare și săptămâna aceasta pentru a se asigura că apa este bună pentru îmbăiere.