Navă străină cu 15 marinari la bord, eșuată într-un banc de nisip pe Dunăre
Incident naval petrecut pe Dunăre, la Galaţi. Nava ''Sithonia'', sub pavilion Saint Vincent de Grenadine, o ţară insulară din zona Caraibelor, a eşuat într-un banc de nisip.
La bord, sunt 15 marinari. La fel ca miercuri seară, pe tot cursul Dunării este nevoie de lucrări de dragaj, iar episodul de joi nu face decât să confirme acest lucru.
Lunga de 108 metri, nava Sithonia - transporta 6 mii de tone de porumb. Ambarcaţiunea s-a înfipt într-o insulă de nisip şi toate manevrele căpitanului au fost zadarnice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insulele de nisip care, de trei ani de zile apar pe mijlocul Dunării, la Galaţi, au făcut joi dimineața prima victimă. Este vorba despre un cargou care a rămas blocat acolo în momentul în care încerca să facă o manevră de întoarcere.
Pentru că astfel de incidente să nu se mai producă, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos vrea să cumpere cu 11 milioane de euro, bani europeni, un sistem de dragare.
Deocamdată, în zona au fost trimise două remorchere.
Dorian Dumitru, director Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați: "Am încercat cu remorcherul Administraţiei, Târgu Ocna 5, este un remorcher de 600 de cai, nu a reuşit, şi s-a apelat la remorcherul Buşteni, de 2.400 de cai."
Cargoul a fost readus pe linia de plutire după ore de muncă, iar căpitănia Portului Galaţi a pornit o anchetă că să vadă în ce condiţii a eşuat nava. Povestea se poate repeta oricând atât timp cât nu dragăm şi nu construim diguri. Campania Ştirilor ProTV "Un fluviu de prostie" a semnalat toate aceste riscuri.
Kilometrul 610. De aici şi până la 375 ar trebuie să dragheze bulgarii conform convenţiilor. De 20 şi ceva de ani, bulgarii n-au pus nici măcar o dragă pe Dunăre, iar rezultatul se vede, aluviunile se tot depun.
Pentru propietarii de nave, situaţia este dramatică. Ca să nu rămână cu ambarcaţiunile blocate, sunt nevoiţi să le încarce pe jumătate şi pierd bani.
În plus, că să evite zonele unde nu s-a dragat, fac ocoluri de kilometri, iar asta le creşte costurile. În tot acest timp, cei care răspund de Dunăre dau dovadă de lipsa de viziune, nepăsare şi incompetenţa.
Sursa: Pro TV
Etichete: dunare, incident, galati, navă, nisip, esuat, naval, banc,
Dată publicare:
19-10-2017 18:24