Municipiul Drobeta Turnu Severin intră în carantină, incidența a ajuns la 9,94. Ce restricţii se aplică

Ultima actualizare: 11-10-2021 16:14
carantina
Shutterstock

Municipiul Drobeta Turnu Severin intră, luni, în carantină, după ce incidenţa cumulat în ultimle 14 zile a ajuns la 9,94 la mie, scrie News.ro. 

”În conformitate cu Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr.7705/10.10.2021 şi Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi adoptată la data de 09.10.2021, municipiul Drobeta-Turnu Severin cu localităţile aparţinătoare Schela Cladovei, Dudaşul Schelei şi Gura Văii, vor intra în carantină începând cu 11 octombrie a.c., pentru două săptămâni”, au transmis, luni, autorităţile din Mehedinţi.

Potrivit sursei citate, decizia carantinării municipiului s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică de la nivelul unităţii administrativ teritoriale Drobeta Turnu Severin, unde incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1.000 de locuitori, iar ”riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creştere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid”.

Potrivit autorităţilor, cursurile şcolare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi postliceal, inclusiv a celor cu cerinţe educaţionale speciale, în unităţile de învăţământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepţia activităţilor de terapie pentru preşcolarii/elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

Tot în sistem online este permisă participarea tuturor studenţilor/cursanţilor din instituţiile de învăţământ superior la activităţi didactice.

Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away" (la pachet) şi/sau catering.

De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.

Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.

În plus, se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

De asemenea, a fost instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

În intervalul orar 20.00 -05.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei este interzisă, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

- deplasări în afara localităţii ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocaresau alte mijloace de transport persoane , şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitarea a călătoriei;

- deplasarea din motive justificative, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte , la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie sa cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării, precum şi intervalul orar necesar desfăşurării activităţii.

Măsurile menţionate mai sus nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Nerespectarea măsurilor impuse de carantinare se sanctionează conform Lg. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Persoanele fizice şi juridice, dar şi operatorii economici pot fi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 15.000 lei, în funcţie gravitatea măsurii încălcate.

Pentru neportul măştii de protecţie, dar şi pentru circulaţia persoanelor în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă se aplică o amendă de la 500 la 2.500 lei.

Acţiunile poliţiştilor de verificare a modului respectării măsurilor impuse de carantină vor continua zilnic, scopul acestor fiind sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!