Municipiul Drobeta Turnu Severin intră în carantină, incidența a ajuns la 9,94. Ce restricţii se aplică

carantina
Shutterstock

Municipiul Drobeta Turnu Severin intră, luni, în carantină, după ce incidenţa cumulat în ultimle 14 zile a ajuns la 9,94 la mie, scrie News.ro. 

”În conformitate cu Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr.7705/10.10.2021 şi Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi adoptată la data de 09.10.2021, municipiul Drobeta-Turnu Severin cu localităţile aparţinătoare Schela Cladovei, Dudaşul Schelei şi Gura Văii, vor intra în carantină începând cu 11 octombrie a.c., pentru două săptămâni”, au transmis, luni, autorităţile din Mehedinţi.

Potrivit sursei citate, decizia carantinării municipiului s-a luat având în vedere situaţia epidemiologică de la nivelul unităţii administrativ teritoriale Drobeta Turnu Severin, unde incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 9,94 la 1.000 de locuitori, iar ”riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creştere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid”.

Potrivit autorităţilor, cursurile şcolare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi postliceal, inclusiv a celor cu cerinţe educaţionale speciale, în unităţile de învăţământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepţia activităţilor de terapie pentru preşcolarii/elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

Tot în sistem online este permisă participarea tuturor studenţilor/cursanţilor din instituţiile de învăţământ superior la activităţi didactice.

Citește și
spital
La nivel național este disponibil un singur pat ATI pentru pacienţii cu COVID-19, în judeţul Hunedoara
Putin, despre negocierile pentru pace din Elveția: „asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem”

Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away" (la pachet) şi/sau catering.

De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.

Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.

În plus, se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

De asemenea, a fost instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

În intervalul orar 20.00 -05.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei este interzisă, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

- deplasări în afara localităţii ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocaresau alte mijloace de transport persoane , şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitarea a călătoriei;

- deplasarea din motive justificative, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional persoanele sunt obligate să prezinte , la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie sa cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării, precum şi intervalul orar necesar desfăşurării activităţii.

Măsurile menţionate mai sus nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Nerespectarea măsurilor impuse de carantinare se sanctionează conform Lg. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Persoanele fizice şi juridice, dar şi operatorii economici pot fi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 15.000 lei, în funcţie gravitatea măsurii încălcate.

Pentru neportul măştii de protecţie, dar şi pentru circulaţia persoanelor în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă se aplică o amendă de la 500 la 2.500 lei.

Acţiunile poliţiştilor de verificare a modului respectării măsurilor impuse de carantină vor continua zilnic, scopul acestor fiind sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT S-a aflat la ce echipă se transferă Florinel Coman! Salariu fabulos
NEWS ALERT S-a aflat la ce echipă se transferă Florinel Coman! Salariu fabulos
Citește și...
Dr. Mihai Craiu: „La copii, COVID-19 evoluează rareori cu forme semnificative de boală”
Dr. Mihai Craiu: „La copii, COVID-19 evoluează rareori cu forme semnificative de boală”

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a declarat, luni, că infecţia cu noul coronavirus la copii "rareori" evoluează cu forme "semnificative" de boală, adăugând că cei mai mulţi pacienţi pediatrici aflaţi la terapie intensivă sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi.

La nivel național este disponibil un singur pat ATI pentru pacienţii cu COVID-19, în judeţul Hunedoara
La nivel național este disponibil un singur pat ATI pentru pacienţii cu COVID-19, în judeţul Hunedoara

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, luni, că, la nivel naţional, mai există un singur pat liber ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.

Cîțu nu se mai duce în Parlament să dea explicații despre campania de vaccinare anti Covid
Cîțu nu se mai duce în Parlament să dea explicații despre campania de vaccinare anti Covid

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, luni, că nu va merge la şedinţa Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului, care avea ca temă campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Recomandări
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”

Vladimir Putin va ataca cu siguranță un stat NATO, cel mai probabil printr-o ofensivă de tip hibrid, mizând pe disensiunile din rândul Aliaților, care ar ezita să intervină în baza articolul 5 din Tratat.

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu dacă Iranul va ataca Israelul. Biden: Vom sprijini Israelul. Iranul nu va câștiga
SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu dacă Iranul va ataca Israelul. Biden: Vom sprijini Israelul. Iranul nu va câștiga

Israelul este în alertă din cauza unui posibil atac iranian, care ar putea viza ținte în următoarele ore. Potrivit publicației Wall Street Journal, iranienii vor să se răzbune pentru că le-a fost bombardată ambasada din Siria, la sfârșitul lunii trecute.

Fost ambasador american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a spionat zeci de ani pentru Cuba
Fost ambasador american, condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a spionat zeci de ani pentru Cuba

Un fost ambasador american a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a spionat timp de zeci de ani Statele Unite în numele Cubei, un duşman istoric al Washingtonului.