Uleiul de măsline se va scumpi foarte mult. Spania, cel mai mare producător din lume, se confruntă cu o criză
Şi aşa scump, uleiul de măsline se scumpeşte şi mai tare, după ce Spania, cel mai mare producător din lume, se confruntă cu o criză.
Estimările Comisiei Europene arată că producţia de anul acesta se va înjumătăţi din cauza secetei. Sunt probleme şi în ţările vecine, Portugalia şi Italia. La noi, cei care importă ulei de măsline confirmă că au apărut deja probleme în lanțul de aprovizionare.
Într-un magazin din București se vând doar produse aduse din Spania. Proprietarii importă uleiul de măsline la prima presă din provincia Valencia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Liviu Olteanu, reprezentant magazin: “Colaborăm cu o familie de acolo, familia Delpino, ei au o cooperativă, aducem doar ulei extra virgin și organic, bio. În momentul de faţă la ulei sunt creșteri de peste 40% din cauza secetei, în Spania chiar acum pompierii se luptă cu stingerea unui incediu pe 4.000 de hectare. Nu se așteptau ca incendiile să apară atât de devreme. Asta cu siguranță va influenţa foarte mult prețul uleiului de măsline.”
Spania este cel mai important producător de ulei de măsline şi în mod normal, furnizează peste 40% din producţia mondială. Practic, ce se întâmpla în peninsulă Iberică afectează aprovizionarea din întreagă lume.
Geo Dobre, somelier în ulei de măsline: “Încă din septembrie anul trecut producătorii de la care noi importam din Spania ne-au spus că vor avea o producție mult mai mică. Chiar dacă se irigă terenurile de măslini, cu toate astea, e greu să menții o anumită recoltă dacă nu plouă și clima nu e bună. Ce găsiți pe rafturile magazinelor sunt amestecuri de uleiuri, veți vedea creșterea puțin mai târziu pentru că uleiuri care s-au făcut anul acesta vor ajunge la îmbuteliatorii mari spre mijlocul anului, și atunci spre finalul anului va fi creșterea.”
Graficele furnizate de Comisia Europeană arată că deja uleiul a atins un preţ record luna trecută în Spania, unde un litru costa în magazine 8 euro în loc de 3, 5. Creşterea a început în toamnă, după o vară secetoasă. Inclusiv în România preţul uleiul de măsline este peste media europeană şi continuă să crească. Şi noi cumpărăm în primul rând rând din Spania. În 2022, de pildă am luat aproape trei milioane de kilograme. A doua ţară din care am aducem ulei de măsline este Italia, iar clasamentul este completat de Grecia.
Seceta afectează în acest moment inclusiv Italia şi Portugalia.