Zeci de mii de străini apelează la serviciile medicale din România. „Am avut din Elveția, Olanda, SUA”
România devine un pol al serviciilor medicale din sud-estul Europei.
Medicii stomatologi și specialiștii în chirugie estetică de la noi încep să fie solicitați de tot mulți pacienți din afara țării, pentru că tarifele sunt mai mici ca la clinicile din vest.
Potrivit reprezentanților Asociației Române de Turism Medical, anul trecut au venit aici peste 30.000 de străini pentru servicii de sănătate.
Străinii vin aici să își repare dantura. Serviciile de profil din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și chiar Statele Unite sunt și de trei ori mai scumpe ca la noi.
Iulia Ise, medic stomatolog: „Avem o pacientă care a venit din Irlanda. Și-a dorit bineînțeles dinți albi frumoși”.
În acest caz a fost nevoie de implanturi, iar într-o primă etapă pacienta s-a cazat în Cluj două săptămâni.
Costurile, doar pentru serviciile medicale, s-au ridicat la câteva mii de euro. Totuși, prețurile sunt mult mai mici ca în Europa și Statele Unite. Serviciile medicale pentru străini aduc și beneficii într-o zonă aparent fără nici o legătură: turismul și spațiile de cazare.
Doar în prima jumătate a anului s-au tratat în România 20.000 de străini
Magdalena Crișan, medic stomatolog: „Am avut din Elveția, Olanda, Germania, Canada, SUA, de peste tot. Mulți aleg să vină pentru implanturi. Aleg zona hotelieră din apropierea cabinetului și vin la tratament. Unii combină cu excursii”.
Au succes și clinicile de chirurgie.
Angela Tecuceanu, medic specialist chirurgie plastică: „Am avut o adresabilitate destul de importantă din partea pacientelor din Marea Britanie pentru intervenții de amploare la nivelul sânului, abdomenului sau chiar la nivelul feței”.
Cei de la Asociația Română de Turism Medical spun că, în prima jumătate a acestui an, aproape 20.000 de pacienți din străinătate au apelat la stomatologii și esteticienii români.
Alexandru Constantin, președinte Asociația Română de Tursim Medical: „Avem un program cu companiile de asigurări din vestul Europei și atunci aceștia trimit pacienți din cadrul companiei de asigurări către clinicele din România. Este o nouă abordare pe ce înseamnă turism medical”.
Încep să fie căutate și clinicile care oferă tratament cuplurilor cu probleme de fertilitate dar și bazele de tratament balneo, pentru recuperare medicală și fizioterapie.