Motivul pentru care studenții străini de la medicină pleacă din România după absolvire. „Mi-ar plăcea la nebunie să rămân”
În timp ce România se confruntă cu un deficit de doctori, pierde o resursă umană valoroasă, spun reprezentanții universităților de medicină.
Mulți studenți din afara Uniunii Europene pleacă la finalul facultății pentru că nu își permit să facă și rezidențiatul la noi. Nu sunt plătiți pentru această perioadă cum se întâmplă în alte țări.
Ali este din Liban și studiază medicină generală în Cluj-Napoca. Anul viitor trebuie să înceapă rezidențiatul și s-a orientat spre Germania.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Pentru că provine dintr-o țară non UE, ca să rămână aici, ar trebui să plătească o taxă anuală de 8.500 de euro, dar nu ar fi plătit pentru munca din spital, așa cum se întâmplă în alte state din spațiul comunitar. Rezidenții români ori din alte țări din Uniune sunt plătiți.
Ali Ayoub, student UMF Cluj din Liban: „Este o barieră care mă împiedică să râmân. Dacă ar exista posibilitatea să primesc un salariu, mi-ar plăcea la nebunie să rămân pentru că România e frumoasă”.
Sherry încă face calcule. Deocamdată nu știe dacă își va permite să rămână pentru rezidențiat aici câtă vreme nu își va putea lua un serviciu.
Sherry Gautham, UMF Cluj din India: „Partea financiară e cea mai grea. Nu sunt sigur că voi putea face față, dar vom vedea”.
Peste 3.500 de studenți străini sunt înscriși în anul universitar 2024 - 2025 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. 766 sunt din afara Uniunii Europene. Dar mai puțin de 10%, spune instituția de învățământ, rămân aici pentru rezidențiat.
Anca Buzoiano, rector UMF Cluj: „Constituie o resursă umană foarte valoroasă în spitalele noastre și bineînțeles că ar putea să ajute la compensarea deficitului de medici care există în acest moment în țara noastră”.
Ca să se înscrie la rezidențiat la noi, acești tineri trebuie să depună un dosar care include documentele de studii, precum și un atestat că știu limba română. Apoi, an de an, pe toată perioada trebuie să achite taxa în funcție de universitatea urmată.
Luminița Smaranda Iancu, prorector UMF Iași: „Ulterior trebuie să plătească o taxa în valoare de 7.700 €.
Reporter: Primesc salariu pentru munca prestată la rezidențiat?
Luminița Smaranda Iancu, prorector UMF Iași: Nu”.
Cei care totuși rămân pot profesa aici, după ce îndeplinesc alte condiții.
Gindrovel Dumitra, Colegiul Medicilor din România: „Trebuie să aibă dreptul de a exercita profesia, trebuie să aibă și această calitate beneficiar al statutului de rezident permanent în România sau ai cărții albastre a uniunii europene eliberat în România sau alt stat membru UE”.
Cu alte cuvinte, un document care le permite lucrătoriilor cu înalte calificări să locuiască și să lucreze în Uniunea Europeană.