Prorector UMF despre cazul Nelu Tătaru: Presa și Justiția destabilizează corpul medical. Recunoștința nu e infracțiune
Medicul Ştefan Busnatu, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” îi ia apărarea lui Nelu Tătaru, acuzat de DNA de luare de mită, susținând că e vorba, de fapt, de un atac la adresa corpului medical, motivat politic.
Dr. Ştefan Busnatu intervine în scandalul în care medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, este acuzat de procurorii DNA că a a luat de mai multe ori mită. Prorectorul de la UMF susține că dosarul este un atac din partea presei și justiției la adresa doctorilor din România.
„Se întâmplă din nou! Justiţia şi presa îşi unesc forţele pentru a destabiliza corpul medical, de data asta cu un caz care atinge un punct sensibil: recunoştinţa pacienţilor. Dr. Nelu Tătaru, fost ministru al sănătăţii, este acuzat că a primit „şpagă” sub formă de ouă, găini şi mici sume de bani de la pacienţi care i-au mulţumit după ce le-a salvat vieţile. E revoltător cum un gest uman, care reflectă aprecierea sinceră a celor vindecaţi, ajunge să fie tratat drept o infracţiune şi mediatizat de toată media. Nu vorbim aici de pretenţii financiare pentru a avea acces la actul medical, ci de acea mulţumire profund umană, acele gesturi de recunoştinţă”, scrie Busnatu.
Conform surselor Știrilor PRO TV, Nelu Tătaru este acuzat de 100 de acte de corupție. Sumele pe care medicul le-ar fi primit variau între o sută și cinci sute de lei. Pe lângă bani, fostul ministru al Sănătății ar mai fi primit ouă și carne.
Reacția prorectorului asupra acuzațiilor de corupție în cazul lui Nelu Tătaru aduc aminte de cei 100 de medici din cei 252 ai Spitalului Județean „Sf. Ioan ce Nou” din Suceava care au făcut zid în jurul colegei care lua bani de la bolnavii de cancer pentru a-i trata.
Doar în perioada monitorizării sale, medicul oncolog lua și de 29 de ori pe zi șpagă de la bolnavii de cancer, susțin procurorii care instrumentează dosarul.
Cazul fostului ministru Nelu Tătaru, „o mizerie absolută”
În cazul lui Nelu Tătaru, el califică drept „o mizerie absolută” să transformi o expresie de recunoştinţă în infracţiune, arghumentând că „cei care sunt vinovaţi de adevăratele abuzuri scapă, în timp ce medicii care îşi fac treaba cu pasiune şi dedicare sunt târâţi în noroi” şi „când intri în noroi nu te mai spală nimeni”.
„Cazul Dr. Tătaru reprezintă doar un alt exemplu al atacurilor la adresa corpului medical – atac programatic doar cu MIZĂ POLITICĂ – fără a se gândi la impactul ACESTUIA ASUPRA SOCIETĂŢII. În situatia de faţă această justiţie îşi bate joc de noi toti efectiv, generând un nou val de destabilizare a corpului medical în ochii populaţiei printr-o abordare în asociere cu presa niste parteneri de incredere foarte morali care incaseaza milioane de euro din banii noştri publici ca să organizeze discuţii electorale”, afirmă Ştefan Busnatu, medic primar cardiolog.
El se declară extrem de dezamăgit de tot ce vede în jurul său, subliniind că asteaptă cu mare interes să vadă cum se va soluţiona acest caz şi cine va fi tras la răspundere pent această abordaare dacă medicul Nelu Tătaru va fi gasit nevinovat.
„Este o lovitură dură şi nedreaptă pentru toate cadrele medicale care încă îşi fac meseria cu conştiinţă, iar asta nu face decât să accelereze exodul tinerilor talentaţi din ţară. Însă până vom afla marele adevăr ii voi ruga pe sfinţii părinţi pe şi pacienţi pe care am avut placere şi emoţia să îi tratez, să vina şi să le înapoiez icoanele foarte valoroase si deosebite pe care mi le-au oferit cu lacrimi în ochi pentru a-mi oferi protecţie cereasca si putere de muncă. Nu de alta că altfel probabil ca mă voi trezi în curând cu DNA că va veni şi le va lua şi cine ştie, voi mai fi şi pus sub acuzare. Se pare că sunt puşi pe fapte mari justiţiarii! Şi e mai bine să prevenim decât să tratăm, cum zic eu întotdeauna! NU AVEM VIZIUNE, NU AVEM DIRECŢIE, NU SUNTEM OAMENI!”, conchide medicul Ştefan Busnatu.
Fostul ministru, acuzat de DNA de luare de mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru s-a aflat joi dimineaţă la sediul DNA Iaşi, pentru acuzaţii de luare de mită, la ieşire el declarându-se nevinovat.
El ar fi primit ca mită, în decurs de 3 luni, sume de bani între 100 şi 500 de lei, precum şi alimente, de la 45 de persoane, conform DNA. Alte 27 de persoane sunt cercetate pentru dare de mită în acelaşi dosar.