Motivul pentru care la Mamaia au început să apară garduri din stuf. Vor fi montate pe tot litoralul
După modelul plajelor din Statele Unite și din unele state europene și cele de la noi vor fi protejate începând din această iarnă cu garduri din stuf.
Acestea au rolul să oprească eventualele eroziuni provocate de furtuni, dar vor funcționa și ca o sită pentru nisipul plin de scoici adus pe plajele extinse. Sistemul de protecție cu garduri din stuf ar urma să protejeze 290 de hectare de plajă turistică între Năvodari și Vama Veche.
Primele garduri din stuf care vor proteja plajele în timpul iernii au fost montate în nordul litoralului, la Mamaia.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Până în acest moment sistemul de protecție se întinde pe trei kilometri. Va fi montat pe toate plajele de pe litoralul românesc, de la nord la sud. Această soluție se aplică cu succes în Statele Unite ale Americii, dar și pe multe plaje din Europa.
De la zona de faleză până la malul mării gardurile vor fi așezate în mai multe rânduri, și - spun specialiștii, vor ajuta și să cearnă scoicile sparte din nisip.
Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare Marină „Grigore Antipa”: „Dacă venim aici primăvara vom vedea o micro dună formată aici în fața gardului. Procesul e simplu, în moment în care vântul a scăzut datorită acestor obstacole, particula de nisip se așează pe suprafața plajei, formând gradual această dună, micro dună.”
Sistemul de proiecție a plajelor este monitorizat de Institutul Național „Grigore Antipa”, dar de amplasarea lui se ocupă cei de la Apele Române. În total, gardurile din stuf ar urma să protejeze 290 de hectare de plajă turistică.
Hristu Uzun, director ABA Dobrogea-Litoral: „În zona de sud am montat circa 800 de metri liniari de stuf în zona Neptun-Jupiter, iar în zona Cap Aurora, Saturn, Venus am format dune de nisip astfel încât să fie zona să fie protejată, nisipul să rămână pe plajă.”
În această iarnă singurele zone de plajă care vor rămâne neprotejate sunt cele unde se fac lucrări de extindere - cum ar fi, de pildă, cele din Eforie Sud.