Motivul pentru care fermierii români fug de banii dați de stat pentru a planta copaci
Ministerul Agriculturii are de dat 116 milioane de euro pentru fermierii care vor să planteze copaci, doar că nu se prea înghesuie nimeni să ia bani.
Programul se întinde pe 12 ani, însă pe cei vizaţi îi sperie faptul că în toată această perioadă vor fi verificați de autorităţi, mai ales când vine vorba despre tăiatul copacilor.
Cei care deţin un teren agricol pot primi de la APIA până la 7 milioane de euro ca să planteze copaci. Condiţia este să deţină cel puţin un hectar pentru trupurile de pădure şi cel puţin 0,5 hectare pentru a face perdele forestiere. Ei pot planta brazi, stejari, salcâmi şi fag.
Proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul prima împădurire vor primi în primul an, la înfiinţarea pădurii, câte 6000 de de euro de hectar. În următorii ani, timp de 12 ani, vor lua în jur de 1000 de euro pe an.
Un fermier a împădurit 5 hectare de teren, în apropiere de Timişoara.
Din păcate, însă, până acum nu s-au înghesuit prea mulţi. În primele două etape de înscrieri, doar 45 de fermieri au cerut bani. Adică, doar 9 milioane de euro din 125, cât pune statul la dispoziţie.
Măsura poate fi implementată, inclusiv pentru realizarea de perdele forestiere, pentru protecţia autostrăzilor. Cum ar fi noua autostradă urbană. Totuşi, există anumite restricţii. De exemplu, zona avută în vedere să nu se regăsească în programul naţional gestionat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Asta pentru evitarea dublei finanţări.
Bani ar putea primi şi primăriile, însă până acum niciun edil nu a fost interesat de subiect.
”O problemă ar fi faptul că fermierii nu au înţeles exact ce presupune această măsură şi se tem de perioada de 12 ani în care ei au un angajament. Iniţial ei investesc. Există studii care au demonstrat că în zona Dobrogea, prin utilizarea perdelelor forestiere producţia a crescut între 30 şi 140%. Ar trebui să fie interesaţi, mai ales că sunt plătite toate costurile de înfiinţare”, explică Emil Sandulescu, consilier serviciul de măsuri de mediu şi climă.
Studiile arată că în fiecare oră, în România, dispar 3,5 hectare de pădure.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, paduri, ministerul agriculturii, impadurire, copaci,
Dată publicare:
19-12-2018 18:52