Motivul pentru care românii au renunţat la vinurile dulci. Cum va fi producţia din 2019
Anul acesta vinul va fi mult mai bun și aromat decât cel de anul trecut. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți producători prezenți la un festival al vinului, desfășurat la Timișoara.
De altfel, și gusturile românilor s-au mai schimbat. Dacă în trecut oamenii preferau licorile dulci, acum apreciază vinurile seci sau demi-seci.
La festivalul vinului din Timișoara au participat cele mai cunoscute crame din vestul țării. Viticultorii au stors strugurii și deja au adus producția din acest an. Nici soiurile mai vechi nu au fost lăsate în cramă.
Anul acesta au fost mai puțini struguri, însă mai dulci.
Cosmin Crăciunescu, proprietar cramă: „Anul acesta a fost un an foarte benefic pentru struguri. Vor avea o calitate mult mai bună. Toată lumea va avea beneficiul de a putea degusta un vin foarte bun"
Și gusturile consumatorilor s-au schimbat.
Costel Ursu, vinificator: „Românii au început să își schimbe părerea, de la vinurile dulci, au trecut la vinurile seci și demi-seci, au început să aprecieze mai mult vinul"
Reporter: „Ce fel de vinuri preferi?”
Client: „De obicei roșu, sec”
Reporter: „De ce?”
Client: „Din ce m-am documentat și eu, am înțeles e cel mai apreciat vin. Și într-adevăr poți să îi simți aromele, notele de deschidere"
Reporter: „Iubitorii de vin au nevoie de un astfel de festival?”
Client: „Fără doar și poate, față de ce a fost până acum. Chiar e binevenit"
La festival au venit și câțiva viticultori din Serbia care s-au lăudat cu un un vin de mure.
Dusan Tatarovic, producător de vin: „Este un vin dulce cu un nivel bun de aciditate și un bun nivel de zahăr, deci în gura ta este dulce și acru"
Proprietarul unui resturant din Timișoara are vie și în Italia, de unde a adus un sortiment nou de vin.
Mauro Monelli, producător: „Este un vin frizzante, de masă, demidulce sau sec și este un vin tânăr, care trebuie consumat în 12-18 luni"
Iubitorii de vin pot participa la festival și astăzi.