PNL si USR au depus motiunea de cenzura: "Nu legalizati furtul in Romania". Care sunt sansele aritmetice sa treaca

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii PNL si USR au depus miercuri motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania".

UPDATE 17:00 Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat miercuri ca parlamentarii partidului nu sunt "in remorca" PNL, dar vor sustine cu semnaturi motiunea de cenzura initiata de liberali. "Vreau sa se inteleaga foarte bine: nu suntem in remorca PNL, dar PMP va da semnaturi pentru motiunea de cenzura", a afirmat Basescu. Liderul PMP a precizat ca va semna si el motiunea de cenzura.

UPDATE 16:00 "Aceasta este motiunea de cenzura pe care PNL, impreuna cu USR, o depun astazi. Este numita 'Guvernul Grindeanu- Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania'. Este primul demers politic important pe care Opozitia il face astazi in Romania intr-un moment de cumpana", a spus presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu contine o serie de critici dure la adresa coalitiei PSD-ALDE, pe care PNL si USR o acuza de legalizarea furtului prin adoptarea ordonantei de urgenta. ”Renuntati la legalizarea furtului in Romania (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune. Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor. Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti”, se arata in textul motiunii de cenzura, obtinut de News.ro.

”Domnule prim-ministru (...) promovati dezincriminarea mascata a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, o masura legislativa cu dedicatie, in favoarea clientilor si liderilor politici ai PSD-ALDE. O astfel de masura afecteaza grav viata de zi cu zi a cetateanului, modul in care acesta se raporteaza la tot ceea ce inseamna lege (...) In urma adoptarii acestor masuri, oamenii vor putea interpreta ca respectarea legii are caracter facultativ si ca, in Romania zilelor noastre, daca esti puternic, daca esti la putere si in gasca care trebuie, bratul legii nu te poate atinge, indiferent ce ilegalitate ai comis”, mai scriu cei de la PNL si USR.

Citește și
deputati usr
Ministrul Justitiei nu a raspuns la intrebari si a respins criticile CSM. "Oportunitatea e a mea, pe oportunitate am dat OUG"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Autorii demersului spun ca una dintre cele mai grave modificari aduse infractiunii de abuz in serviciu este eliminarea interdictiei de a ocupa o functie publica in cazul savarsirii acestei infractiuni. ”Este greu de acceptat ca cel care a savarsit o infractiune de acest gen, in exercitarea functiei, cu intentie, sa ocupe aceeasi pozitie in continuare”, se mai arata in document.

”Circumscrierea infractiunii de conflict de interese doar la faptele in urma carora a castigat un folos sotul, o ruda sau afin pana la gradul II, este practic o golire de sens a acestei prevederi legale si o dublare a reglementarii infractiunii de luare de mita (...) Nu puteam accepta dezincriminarea neglijentei in serviciu, care poate avea efecte deosebit de grave (...) Consideram ca limita minima a prejudiciului de la care fapta devine penala este lipsita de sens si solicitam renuntarea la aceasta. Prejudiciile aduse persoanelor sunt grave si daca sunt cuantificate la 5.000 de lei. Limita de 200.000 de lei este stabilita arbitrar, in laboratoarele de partid, cu un destinatar clar si direct”, mai arata semnatarii motiunii de cenzura.

Ei mai spun ca stabilirea unui termen pentru realizarea denuntului va avea efecte deosebit de grave in societate si va conduce la instaurarea unui principiu al impunitatii. ”Nu putem asista impasibili la atentatul pe care Guvernul PSD al domnilor Dragnea si Grindeanu il pregatesc romanilor prin adoptarea unor acte normative prin care se urmareste modificarea codului penal si de procedura penala precum si gratierea unor pedepse. Sub masca respectarii unor decizii ale unor instante interne sau internationale, Guvernul girat de domnii Dragnea si Tariceanu loveste in ceea ce inseamna siguranta romanilor si a intereselor lor legitime. Suntem in fata unor acte normative menite sa exonereze si sa faca scapati o serie de llideri politici ai PSD-ALDE, care au primit condamnari din partea instantelor romanesti”, se arata in textul motiunii de cenzura a PNL si USR.

Liberalii si parlamentarii USR arata in motiune ca dovada faptului ca in realitate coalitia PSD-ALDE nu are ca obiectiv real solutionarea problemei supraaglomerarii din inchisori consta in aceea ca prin actele normative propuse sunt gratiate si pedepsele cu suspendare. ”Aici se afla, de fapt, cheia acestei reglementari: stergerea cu buretele a condamnarilor unor lideri ai coalitiei aflate la guvernare, in frunte cu presedintele PSD, Liviu Dragnea (...) In loc sa adoptati masuri concrete care sa rezolve in mod real problema supraaglomerarii din penitenciare si a incalcarii drepturilor omului in aceste institutii, dumneavoastra alegeti calea salvarii unor personaje politice condamnate, in detrimentul sigurantei romanilor”, se mai arata in document.

Autorii motiunii atrag atentia ca gratierea colectiva va conduce la reducerea gradului de siguranta publica in conditiile in care infractori periculosi vor fi eliberati. De asemenea, ei afirma ca proiectul de lege privind gratierea, in forma elaborata de Guvern, nu va rezolva in niciun fel situatia din penitenciare, avand un impact nesemnificativ. Sunt citate exemple ale altor state unde jumatate dintre cei gratiati s-au intors in penitenciare dupa ce au comis noi infractiuni. Semnatarii motiunii de cenzura aduc cateva critici punctuale proiectului de lege privind gratierea: limita de cinci ani pentru gratierea pedepselor este prea mare, prezenta pe lista infractiunilor gratiate a celor de serviciu, inexistenta unei justificari pentru gratierea amenzilor penale.

PNL si USR depun miercuri motiunea de cenzura, pentru care au strans aproximativ 120 de semnaturi.  Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.

Basescu: PMP va da semnaturi pentru motiunea de cenzura a PNL

Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat miercuri ca parlamentarii partidului nu sunt "in remorca" PNL, dar vor sustine cu semnaturi motiunea de cenzura initiata de liberali. "Nu suntem in remorca PNL, dar PMP va da semnaturi pentru motiunea de cenzura", a afirmat Basescu. Liderul PMP a precizat ca va semna si el motiunea de cenzura.

Care sunt sansele aritmetice ca motiunea de cenzura a celor de la PNL sa treaca?

Chiar daca ei sunt sustinuti de membrii USR, ei au impreuna 142 de mandate, iar numarul de mandate necesar pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este de 233 de mandate.

In acest momente, puterea PSD + ALDE are o majoritate confortabila de 250 de deputati si senatori. Cu toate ca UDMR a semnat un protocol de colaborare impreuna cu alianta PSD-ALD, Kelemen Hunor a anuntat ca nu va sustine nici ordonanta de modificare a Codului Penal si nici legile de aministie si gratiere.

"Adoptarea acestor acte normative arata amatorismul acestui guvern" a fost declaratia facuta de Kelemen Hunor, liderul UDMR.

PMP nu a anuntat inca daca sustine sau nu motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, insa membrii acestui partid au in Senat si in Camera Deputatilor 26 de membri. Ramane de vazut daca opozitia ar gasi senatori sau deputati nemultumiti de liderul PSD ca sa voteze motiunea de cenzura.

Miercuri a avut loc prima sesiune ordinara din acest an, in Parlament, la Camera si la Senat. Cele doua Camere ar putea dezbate legea privind gratierea si amnistia.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Proteste USR si PNL in Parlament: au facut zid in fata prezidiului Camerei Deputatilor si au batut cu pumnii in banci. VIDEO
Proteste USR si PNL in Parlament: au facut zid in fata prezidiului Camerei Deputatilor si au batut cu pumnii in banci. VIDEO

Scandal pe holurile Parlamentului intre reprezentantii USR si PNL si parlamentarii puterii. Iar dupa-amiaza, situatia s-a repetat cand ministrul justitiei Florin Iordache a vrut sa tina o conferinta de presa pentru a explica deciziile luate aseara.

Ministrul Justitiei nu a raspuns la intrebari si a respins criticile CSM.
Ministrul Justitiei nu a raspuns la intrebari si a respins criticile CSM. "Oportunitatea e a mea, pe oportunitate am dat OUG"

Florin Iordache, asteptat miercuri dupa-amiaza sa vina cu precizari privind modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta, a plecat dupa un protest.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.