Monseniorul Aurel Percă, ales de Papa Francisc noul arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:46

„Avem nevoie de intelectuali, de vârfuri şi teologi care să fie aproape de oameni şi de inima lor.'' Aceste cuvinte au stat la baza alegerii de către Papa Francisc al noului Arhiepiscop Mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din Bucureşti.

Monseniorul Aurel Perca a primit sâmbătă de la Arhiepiscopul Ioan Robu cârja episcopală şi grija miilor de credincioşi pe care trebuie să-i păstorească. 200 de preoţi şi peste 20 de episcopi au susţinut ceremonia impresionantă de la Catedrala Sfântul Iosif, la care au participat mii de credincioşi.

Prin acest simbol, cârja episcopală i-a fost încredinţată întreaga misiune noului arhiepiscop-mitropolit al Bisericii Romano-Catolice de Bucureşti.

Apoi, în faţa tuturor credincioşilor, preoţilor şi cardinalilor, nunţiul apostolic al vaticanului a prezentat decretul de numire semnat de Papa Francisc în original şi l-a citit în faţa tuturor.

Acesta a fost momentul înscăunării. Apoi noul arhiepiscop a fost condus la tronul episcopal de către predecesorul său, monseniorul Ioan Robu.

Noul Arhiepiscop a fost îmbrăţişat într-un ritual special, de episcopi, de un preot, de călugări dar şi de o familie.

Noul Arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, Aurel Perca, are 68 de ani şi s-a născut în judeţul Neamţ. A fost numit episcop în 1999 în noua Catedrală romano-catolică de la Iaşi. A fost ales de Papa Francisc, după vizita sfântului părinte în ţara noastră.

Aproximativ 2.000 de credincioşi au participat împreună la impresionantă ceremonie de înscăunare a noului arhiepiscop mitropolit. Oamenii au rămas şi la sfânta liturghie săvârşită de 200 de preoţi, 24 de episcopi şi 2 cardinali veniţi de la vatican pentru acest eveniment. catedrala sf iosif s a dovedit a fi neîncăpătoare, oamenii au rămas şi în stradă, dar şi în cortul amenajat şi incalzit.

La ceremonie l-am întâlnit şi pe Ioan Făgețean, profesor de matematică, copleşit de emoţie până la lacrimi.

Fiica lui, profesor universitar la Roma, implicată în acţiuni de binefacere, se întâlneşte anual cu Papa Francisc.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO