Momentul în care bărbatul din Buzău s-a prăbușit în curte, la 2 ore după ce nu a fost băgat în seamă la spital

Ultima actualizare: 12-10-2021 21:41

Un bărbat de 51 de ani din Buzău a aşteptat aproape două ore în curtea spitalului judeţean ca să-l vadă şi pe el un medic. Cum nu s-a găsit niciunul, a plecat acasă şi a murit.

S-a ajuns aici şi pentru că la UPU în Buzău, un singur doctor consultă zilnic o sută de pacienţi. Un sfert dintre aceştia sunt cu coronavirus.

Ionel Ştefan a ajuns la spitalul de urgenţă din Buzău cu dureri în piept şi mâinile amorţite - spun cei din familie.

Aşa cum cer procedurile - în această perioadă - a rămas la poartă, ca să îi fie făcut un test pentru coronavirus. După un sfert de oră a primit rezultatul negativ şi i s-a spus să aştepte un medic sub o prelată, pe nişte scaune.

Aproape două ore a stat acolo fără să îl bage cineva în seamă. În unitatea de primiri urgențe era doar un doctor - ocupat cu alte cazuri.

Alina Băcanu, nepoata bărbatului: "M-a sunat, mi-a spus că îi este rău, că este foarte agitat, nu poate să mai stea ca se simte slăbit şi se duce acasă."

Două ore mai târziu, o cameră de supraveghere amplasată în curtea locuinţei lui surprinde momentul în care bărbatul se prăbuşeşte - în timp ce încerca să strângă un cearşaf, scos afară să se usuce. În zonă nu fost nimeni ca să îl ajute.

Cristina Coman, nepoata bărbatului: "L-am văzut lat în gazon, l-am strigat imediat pe soţul meu, am ieşit disperaţi amândoi. L-am întors şi el era bineînţeles rece."

Moartea lui Ionel Ştefan poate ar fi putut fi evitată - spun apropiații - dacă un doctor l-ar fi consultat când a ajuns la spital. Familia urmează să depună plângeri la colegiul medicilor şi la conducerea unităţii medicale - după ce va primi rezultatul necropsiei.

Alina Băcanu, nepoata bărbatului: "Vreau să ştiu şi eu ce înseamnă două ore de aşteptare pentru o persoană care acuza dureri în piept, furnicături în mâini, ce înseamnă asta pentru un doctor, dacă era de urgenţă şi cine răspunde pentru moartea lui. Dacă cineva îl băga în seamă eu sunt convinsă că unchiul meu acum trăia."

Adriana Bunilă este purtător de cuvânt la spitalul judeţean din Buzău. A explicat de ce Ion Ştefan nu a fost un caz tratat cu prioritate.

Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Județean Buzău: "Prezenta dureri musculare şi a declarat că în urmă cu câteva zile prezentase febră la domiciliu. Pacientul a staţionat în zona de triaj o oră şi 45 de minute, după care acesta a părăsit zona de triaj şi a plecat cu maşina personală."

La unitatea de primiri urgenţe de la spitalul din Buzău lucrează, în ture, câte un medic care trebuie să trateze în medie o sută de pacienţi. Din acest motiv, timpii de aşteptare pentru bolnavi trec de două ore.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO