Moment emotionant la Ambasada Frantei din Capitala. Imnul Romaniei, reinterpretat de Francois-Saint Paul si Florin Niculescu


Ultimul update: Duminica 17 Iulie 2016 07:40
Data publicarii: Joi 14 Iulie 2016 18:44
Categorie: Stiri actuale

Franta isi celebreaza Ziua Nationala si la Bucuresti! In curtea Ambasadei, cetateni francezi si invitatii lor danseaza pe muzica live si gusta delicatesele traditionale. Petrecerea a deschis-o chiar ambasadorul, Francois Saint-Paul, intr-un mod inedit.

Ambasadorul francez Francois Saint-Paul, la pian, si Florin Niculescu, la vioara, au reinterpretat imnurile Frantei si Romaniei.

Ambasadorul Frantei: Pregatim in mod activ viitoarea vizita a presedintelui Hollande in Romania

Viitoarea vizita a presedintelui Francois Hollande in Romania este pregatita "in mod activ" de autoritatile franceze, a anuntat joi ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, in discursul sustinut la receptia de Ziua Nationala.

"Domnule presedinte, (...) v-ati deplasat de doua ori in Franta in cursul anului 2015. L-ati invitat pe presedintele Hollande sa vina in Romania. Prim-ministrul Romaniei, domnul Ciolos, s-a deplasat in Franta in cursul acestui an, de asemenea de doua ori. Domnul Hollande a raspuns pozitiv si as spune chiar foarte pozitiv la invitatia dumneavoastra. Pregatim in mod activ aceasta viitoare vizita, care ar trebui sa fie la inaltimea relatiilor noastre", a afirmat Francois Saint-Paul, adresandu-se presedintelui Klaus Iohannis, prezent la receptia de 14 iulie.

Ambasadorul Francois Saint-Paul a subliniat ca sunt multe lucruri care apropie Franta si Romania.

"As putea sa zic chiar ca totul ne apropie. Noua Foaie de parcurs a Parteneriatului strategic, semnata de domnul Ciolos si domnul Valls, la Paris la 10 iunie este o dovada in acest sens. De multa vreme nu au mai avut loc schimburi atat de intense intre ministrii tarilor noastre, din toate domeniile. Asteptati multe lucruri din partea Frantei si noi asteptam multe din partea Romaniei. Suntem ambitiosi", a afirmat diplomatul francez.

El a mentionat ca Franta si Romania dezvolta impreuna proiecte economice pe termen lung. "De exemplu, uzina Airbus Helicopters din Brasov, urmand modelul reusitei realizate de Dacia-Renault. Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania multiplica proiectele, ideile, propunerile", a aratat ambasadorul Francois Saint-Paul.

In iunie, premierul Dacian Ciolos anunta, dupa semnarea Foii de parcurs actualizate a Parteneriatului strategic romano-francez, ca domeniul economic este unul prioritar, pe care cele doua tari conlucreaza, in acest context presedintele Francois Hollande urmand sa vina in septembrie la Bucuresti insotit de o delegatie de oameni de afaceri.

Iohannis: Romania e alaturi de Franta in gestionarea unor provocari complexe precum terorismul

Romania este alaturi de Franta in gestionarea unor provocari complexe ca fenomenul terorist sau schimbarile climatice, Parisul fiind un aliat esential al Bucurestiului in cadrul Uniunii Europene si al NATO, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis, la receptia organizata de Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale a acestei tari.

"Dorim sa depasim impreuna provocarile actuale si sa reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care sa valorifice oportunitatile viitorului. Determinarea Romaniei in acest sens si atasamentul nostru fata de ceea ce inseamna proiectul european sunt cat se poate de ferme. Acest proiect trebuie sa aiba in centrul sau principiile solidaritatii si unitatii, sa raspunda concret asteptarilor cetatenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile si libertatile fundamentale europene. Romania este gata sa lucreze substantial, impreuna cu Franta si cu toti ceilalti parteneri europeni, pentru reusita acestui proiect", a spus Iohannis.

Potrivit sefului statului, o Franta puternica este in interesul Romaniei, asa cum o Romanie puternica, partener de incredere la nivel regional, european si international, este in interesul direct al Frantei.

El a amintit, in context, de vizita presedintelui Francois Hollande in Romania, in luna septembrie, exprimandu-si convingerea ca acesta va fi "un moment de referinta in consolidarea Parteneriatului strategic romano-francez".

Klaus Iohannis a aratat ca si in domeniul economic exista toate premisele pentru o colaborare mai stransa intre cele doua state.

"Ma refer aici atat la prezenta in Romania a unor investitori francezi de prima marime, dar si la interesul tot mai pronuntat al IMM-urilor franceze fata de oportunitatile oferite de piata romaneasca. Cercetarea, inovarea si noile tehnologii sunt alte domenii de mare potential in relatia dintre Romania si Franta. in acest sens, amintesc proiecte de succes romano-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Magurele, care va fi cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume axata pe studiul fizicii fotonucleare si pe aplicatiile acesteia", a precizat Iohannis.

Referindu-se la insemnatatea datei de 14 iulie, presedintele a afirmat ca aceasta nu reprezinta doar Ziua Nationala a Frantei, ci si "una dintre marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apararea valorilor si principiilor fundamentale ale democratiei si ale drepturilor omului".

"Adesea, in incercarea de a intelege maretia sarbatorii de la 14 Iulie, ajungem sa privim nu numai catre Franta si marele sau destin istoric, ci si catre noi insine. Intr-adevar, ca si poporul francez, si noi, poporul roman, credem cu tarie in aceleasi idealuri. Poate de aceea vedem spiritul Marseillaise-ei atat de apropiat de cel al imnului nostru, 'Desteapta-te, romane!' ", a adaugat Klaus Iohannis.

VIDEO PROTVPLUS.RO