Prima ipoteza a expertilor despre legatura dintre extractiile petroliere si cutremurele din Galati
La Galati domneste o stare de panica, pentru ca pamantul se misca fara oprire.
Numarul cutremurelor produse in ultimele zile se apropie de o suta. Cel mai mare dintre ele a fost inregistrat sambata dimineata, 3,9 pe scara Richter, semn ca fenomenele cresc si in intensitate, iar cel mai recent, seism a avut loc la ora 18:00 si a fost urmat de doua replici.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au evaluat sambata locuintele afectate si pun la punct un plan de evacuare a oamenilor din zona.
Echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au fost astazi in satul Izvoarele pentru a evalua locuintele oamenilor. Pe 11 case mai grav afectate de cutremure au fost lipite niste benzi speciale care sa le le indice militarilor daca fisurile avanseaza, caz in care vor lua masuri extreme.
"O sa mergem sa verificam locatiile pentru posibilitatea evacuarii, nu se pune problema deocamdata, dar o sa le vedem, sa pregatim de la depozitul de la Mizil cazarmamentul si tot ce trebuie"
Sambata dimineata s-a produs cel mai puternic seism de la inceputul cosmarului si oamenii se tem ca pamantul ii va inghiti cu totul.
Specialistii de la Institutul de Fizica Pamantului au montat astazi a cincea statie care sa masoare impactul cutremurelor.
"Este montata aici intr-o zona care se simte mai putin efectul cutremurului pentru eventualitatea in care senzorul de viteza din Izvoarele din prima locatie s-ar misca si ar perturba datele seismice.", spune Viorel Parvu de la INFP.
Conform calculelor faucte de specialisti, epicentrul cutremurelor se afla pe drumul de la Izvoarele inspre Smardani, in zona sondelor petroliere, insa tot ei spun ca legatura dintre cele doua este deocamdata pur speculativa.