Modificarea legii ANI privind conflictul de interese al parlamentarilor, declarată constituțională de CCR
Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL în privința modificării legii ANI, prin care încetează unele interdicţii pentru parlamentari.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile legii criticate sunt constituţionale în raport cu criticile formulate” - se arată în comunicatul Curții Constituționale.
Alianța România Curată a afirmat că, dacă modificarea legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate rămâne în vigoare, 675 de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri ar putea scăpa de sentințele ANI.
Una dintre modificările impuse de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache s-a referit la senatorii și deputații care au fost declarați de ANI că au fost în conflict de interese în perioada 2007-2013.
Curtea Constituțională afirmă că această modificare este constituțională.
”De asemenea, Curtea a reţinut că legea criticată nu pune în discuţie hotărârile judecătoreşti pronunţate în domeniul conflictului de interese privit ca ilicit administrativ” - se mai arată în decizia CCR.
PNL a contestat la Curtea Constituțională propunerea legislativă pentru modificarea Legii ANI.
Liberalii au afirmat că se încalcă unele dispoziții din Constituție și că Legea a fost adoptată cu încălcarea competenței celor două Camere ale Parlamentului.
”Singura dispoziție normativă pe care legea o conține vizează anularea efectelor unor interdicții instituite în privința senatorilor sau deputaților identificați în conflict de interese în perioada 2007-2013 prin rapoartele rămase definitive ale Agenției Naționale de Integritate sau prin hotărâri ale instanțelor de judecată.” - se arată în sesizarea semnată de Raluca Turcan, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
„Prin noua reglementare propusã sunt lipsite de efecte actele emise de Agenţia Naţionalã de Integritate şi hotãrârile definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin anularea sancţiunilor unor persoane care au încãlcat dispoziţiile legale privind integritatea în exercitarea demnitãţilor publice şi se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor, faţã de celelalte categorii de funcţii publice prevãzute de Legea nr. 161/2003, în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei României”, au transmis reprezentanţii ANI, într-un comunicat de presă din decembrie 2017.
Nici fostul președinte al României Traian Băsescu nu a fost de acord cu această modificare, motivând că „șterge cu burete” incompatibilitățile aleșilor.
„Ştiţi ce s-a întâmplat azi în Camera Deputaţilor, în câteva secunde? A trecut legea prin care primarii care au fost constataţi a fi incompatibili pot candida, parlamentarii care au fost constataţi a fi incompatibili, cu hotărâri judecătoreşti definitive, pot candida. Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 - n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 - 2013 (...).
Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (...) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili”, a afirmat Băsescu, la vremea respectuivă, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.
Sursa: Pro TV
Etichete: senator, CCR, curtea constitutionala, deputati, conflict de interese, legea ANI,
Dată publicare:
01-02-2018 18:01