PNL a reclamat la Curtea Constituțională modificarea Legii ANI
PNL a contestat la Curtea Constituțională propunerea legislativă pentru modificarea Legii ANI, care a fost adoptată luni de Senat, prin care încetează unele interdicţii pentru parlamentari.
Liberalii afirmă că se încalcă unele dispoziții din Constituție și că Legea a fost adoptată cu încălcarea competenței celor două Camere ale Parlamentului.
”Singura dispoziție normativă pe care legea o conține vizează anularea efectelor unor interdicții instituite în privința senatorilor sau deputaților identificați în conflict de interese în perioada 2007-2013 prin rapoartele rămase definitive ale Agenției Naționale de Integritate sau prin hotărâri ale instanțelor de judecată.” - se arată în sesizarea semnată de Raluca Turcan, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
Textul integral al acestei sesizări poate fi consultat la finalul acestui articol.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunţat, în plen, votul împotrivă al liberalilor, subliniind că "această lege nu face altceva decât să jignească românul simplu".
"Tare mi-aş dori să văd cum veţi explica primarilor dumneavoastră, consilierilor locali şi judeţeni de ce parlamentarii sunt mai presus de aleşii locali şi la ei (n.r. - parlamentari) vă gândiţi şi la aleşii locali nu vă gândiţi", a spus Fenechiu, potrivit Agerpres.
Colega sa liberală Alina Gorghiu a catalogat proiectul drept "o anomalie legislativă".
"Sunt de acord cu dumneavoastră că este o anomalie legislativă, mai ales că ştim că sunt situaţii în care în perioada 2007-2013 senatorii au încălcat o lege care a intrat în vigoare în 2013", a replicat senatorul PSD Claudiu Manda, preşedinte de şedinţă.
Senatorul PMP Gabi Ionaşcu a explicat votul negativ al colegilor săi de grup, punctând "că nimeni nu e mai presus de lege".
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a menţionat că parlamentarii puterii se grăbesc "să şteargă, cu reflexul criminalului, urmele de la locul crimei".
"Vă grăbiţi să ştergeţi efectele incompatibilităţilor şi conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali", a spus Alexandrescu.
Senatorul USR Florina Presadă, sub sancţiunea întreruperii microfonului de către Claudiu Manda, a dorit să le ofere unor senatori, vizaţi în opinia ei de acest act normativ, "cadouri de Moş Gerilă" constând în nişte "diplome".
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională cu 77 de voturi "pentru" şi 39 "împotrivă".
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, PSD, PNL, curtea constitutionala, senat, parlamentari, raluca turcan, legea ANI,
Dată publicare:
20-12-2017 14:37