Parlamentarii găsiți în conflict de interese scapă de interdicții, la inițiativa lui Florin Iordache. Reacția ANI
Deputații juriști au votat, luni, un raport de adoptare a unui proiect inițiat de social-democratul Florin Iordache, potrivit căruia interdicțiile aplicate parlamentarilor, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI, sunt anulate.
UPDATE 14.40: Reacția Agenției Naționale de Integritate
Agenţia Naţionalã de Integritate a transmis, marţi, că nu susţine adoptarea propunerii de lege iniţiate de social-democratul Florin Iordache, întrucât nu corespunde unei decizii a Curţii Constituţionale şi instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor faţã de celelalte categorii de funcţii publice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit ANI, forma propusã nu corespunde Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, iar „textul din proiectul de lege este de naturã sã excludã, retroactiv, de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese, o singurã categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încãlcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013”.
„Prin noua reglementare propusã sunt lipsite de efecte actele emise de Agenţia Naţionalã de Integritate şi hotãrârile definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin anularea sancţiunilor unor persoane care au încãlcat dispoziţiile legale privind integritatea în exercitarea demnitãţilor publice şi se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor, faţã de celelalte categorii de funcţii publice prevãzute de Legea nr. 161/2003, în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei României”, au transmis repreentanţii ANI, într-un comunicat de presă.
Interdicţiile aplicate parlamentarilor ca urmare a rapoartelor ANI, anulate de un proiect de lege iniţiat de Florin Iordache
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, luni, un raport privind adoptarea unei iniţiative legislative care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate încetează de drept.
„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi adoptată de comisia juridică.
Propunerea urmează să fie supusă votului Camerei Deputaţilor, cel mai probabil miercuri, iar apoi va fi transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz.
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat adoptarea de către comisia juridică a propunerii lui Florin Iordache, despre care a spus că înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuţie incopatibilităţi, interdicţii, în perioada 2007 – 2013 privind unii deputaţi şi senatori.
„Această lege încalcă principiul egalităţii în faţa legii pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere primarii. Această modificare făcută de către PSD-ALDE încalcă flagrant obligaţiile pe care ni le-am asumat prin MCV. Este încă o dovadă că fie PSD-ALDE nu înţeleg ce înseamnă acest mecanism, fie pur şi simplu nu vor. PSD-ALDE să înţeleagă o dată pentru totdeauna că interesele ţării nu sunt interesele lor de partid şi în plen să respingă această modificare făcută intempestiv, cu absenţe tactice de la Comsiei”, a declarat deputatul PNL.
Întrebat dacă sunt deputaţi şi senatori vizaţi de forma actuală a Legii ANI, Cătălin Preoiu a spus că vicepreşeintele ALDE, Steluţa Cătăniciu, ar fi un posibil nume.
„Înţeleg de la colegi că este vorba despre doamna Steluţa Cătăniciu. Nu ştiu dacă este aşa, trebuie verificat, trebuie întrebat şeful Comisie juridice, cum a fost validat mandatul domniei sale şi dacă există un raport ANI sau nu”, a mai spus Predoiu.
Sursa: News.ro
Etichete: PNL, parlamentari, ani, florin iordache, conflict de interese, predoiu,
Dată publicare:
05-12-2017 08:34