Modificarea adusă de parlamentari hotărârii privind starea de alertă creează probleme. Orban: ”Vor fi întârzieri”

Ultima actualizare: 20-05-2020 22:42

De joi, Guvernul va fi obligat să cumpere măşti de protecţie celor care nu-şi permit. Este una dintre modificările aduse de parlamentari, la hotărârea privind instituirea stării de alertă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că din cauza modificărilor făcute de Parlament la hotărârea de guvern privind starea de alertă, este posibil să fie întârziată punerea la dispoziţia persoanelor vulnerabile a măştilor de protecţie.

”Parlamentul nu avea decât competenţa de a aproba sau de a respinge hotărârea de guvern prin care a fost instituită starea de alertă. Parlamentul a decis să modifice hotărârea şi unele dintre măsurile care au fost cuprinse. Vă dau un exemplu. Parlamentul a schimbat mecanismul pe care l-am gândit noi pentru distribuţia măştilor către persoanele defavorizate care se află sub prevederile legii privind venitul minim garantat. Intenţia noastră era să adoptăm mâine, în şedinţa de guvern, hotărârea şi achiziţia să fie făcută de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care este cel care are competenţa legală să acorde această formă de sprijin către persoanele vulnerabile, urmând ca distribuţia să se facă în termen de trei-patru zile, prin intermediul Poştei Române. Practic, s-a schimbat mecanismul. Distribuţia măştilor se va face prin Ministerul Sănătăţii, care va trebui să aştepte cererile autorităţilor locale pentru distribuirea acestor măşti. E posibil ca schimbarea mecanismului să întârzie ritmul de punere la dispoziţia cetăţenilor vulnerabili a acestor măşti necesare”, a spus Orban la Realitatea Plus.

 

Ce s-a votat în Parlament
 

Aleşii au votat, miercuri, actul normativ prin care sunt introduse noi restricţii, dar şi câteva măsuri de relaxare.

În final, au fost puţine modificări făcute de parlamentari, deşi iniţial social-democarati au cerut şi alte măsuri de relaxare.

Cea mai importantă schimbare este că, în această stare de alertă, Guvernul va fi obligat să aloce fonduri pentru că cei nevoiaşi să primească, gratuit, măşti de protecţie. Adică pensionarii şi cei care primesc venitul minim garantat.

Veniturile unei persoane singure nu ar trebui să fie mai mari de 141 de lei, iar în cazul familiilor cu doi copii, de exemplu, veniturile lor n ar trebui să depăşească 433 lei.

O altă modificare făcută de parlamentari se referă la şefii spitalelor sau ai direcţiilor de sănătate publică. Dacă, până azi, ministrul sănătăţii putea să îi schimbe din funcţie şi să îi numească, de acum- autorităţile locale vor prelua aceste drepturi.

A mai existat o propunere, PSD-USR, aceea că anumite evenimente în aer liber, spectacole de teatru, film sau concerte, să poată fi organizate în regim drive în, adică spectatorii să vină în maşini. Propunerea a fost respinsă în final.

Potrivit hotărârii adoptate astăzi şi de parlament, întreaga ţară se afla în stare de alertă, încă 27 de zile, adică până în 16 iunie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO