Am intrat oficial în starea de alertă. Care sunt restricțiile și la cât se ridică amenzile

Ultima actualizare: 18-05-2020 19:28

După 3 zile de relaxare totală, în care mulți nu au înțeles că pericolul încă pândește și chiar au fost sfidători, Guvernul a adoptat hotărârea, prin care se instituie starea de alertă.

Prin decizia de luni, oficialii clarifică mai multe restricții, dar și nivelul amenzilor.

Se limitează, de exemplu, participarea la evenimente private în spatii închise la 8 persoane, de la 16, cum anunțaseră inițial. 

De acum este limpede. Adunările publice de orice fel sunt interzise. Vorbim aici de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise sau închise, inclusiv adunări de tip drive-in.

Prin urmare, nu vom avea parte de cinema drive-in de pildă și nici nu vom putea forma pe stradă sau în alte locuri grupuri mai mari de 3 persoane.

În plus, adunările ar putea fi foarte ușor risipite. Amenda va fi cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Organizatorii unor asemenea evenimente, petreceri sau mitinguri de exemplu, ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 3.000 și 15.000 lei.

 

Maxim 8 persoane la evenimentele private

 

Se interzice și participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu cel mult 8 participanți și nu 16 ca până mai ieri.

Prin evenimente private se înțelege atât o slujbă de botez, nuntă, înmormântare, desfășurată în biserică, dar și o petrecere privată sau o aniversare acasă.

Activitățile recreativ-sportive în aer liber sunt permise doar cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.
Printre aceste activități sportive, Guvernul a menționat ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea sau pescuitul.

Pentru deplasarea în zona metropolitană a marilor orașe nu există interdicții, așa că ne putem mișca liber în localitățile aflate pe o rază de cel mult 30 de kilometri față de principalul oraș.

Pentru deplasarea în localități aflate mai departe, rămâne valabilă declarația pe propria răspundere în care trebuie să marcați motivul deplasării.

Acesta trebuie să fie unul bine întemeiat, profesional, medical sau care să corespundă unei alte urgente. Dacă veți fi prinși fără această declarație sau fără un motiv temeinic pentru deplasare atunci riscați o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei.

Aceeași amendă o puteți primi și dacă nu purtați mască de protecție în spatii publice închise, în mijloace de transport în comun, la serviciu sau la slujba de la biserică.

 

Terasele rămân închise

 

Tot prin hotărârea de luni, Guvernul precizează foarte clar că este suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor în restaurante, hoteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interior, cât și în exterior, deci la terase.

Agenții economici care încalcă această dispoziție pot fi amendați cu sume între 2.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, rămân închise sălile de jocuri de noroc, cele de sport, piscinele, centrele de tratament balnear, locurile de joacă, dar și sălile de jocuri mecanice și electronice.

Nu în ultimul rând, angajatorii sunt obligați să verifice temperatura angajaților la intrarea în sediu și să nu permită accesul celor care au peste 37,3 grade.

Toate aceste restrângeri ale drepturilor și libertăților cetățenilor precum și sancțiunile pentru nerespectarea lor sunt acum impuse prin lege, ceea ce le face și constituționale, așa că sunt slabe șanse acum să mai scăpați de amendă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO