Catedrala Neamului va gazdui cateva dintre cele mai importante moaste ale Romaniei. Cand ar putea fi gata lucrarile
Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, dar si parti din trupul Sfantului Apostol Andrei, vor fi mutate, dupa sfintire, in viitoarea Catedrala a Neamului.
Este posibil ca, pana in 2016, Biserica Ortodoxa Greceasca sa le daruiasca romanilor inca o racla cu ramasite pretioase. In prezent, edificiul se inalta la 9 metri de sol iar constructorii, spun preotii, sunt cu planul la zi. In noaptea de Inviere, enoriasii vor putea vedea cu ochii lor santierul, dupa slujba tinuta in biserica de alaturi.
Langa viitoarea Catedrala, adica in biserica ce a fost construita langa sit, credinciosii sunt asteptati in acest an la slujba de Inviere. Inauntru, se afla deja una dintre raclele cu moaste care vor fi mutate in altarul lacasului de cult, imediat dupa sfintire. Racla din paraclis adaposteste un dinte si laringele Sfantului Ioan Gura de Aur. Moastele, aduse de la Florenta, au fost daruite Bisericii Ortodoxe, la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, si sunt vazute ca avand mare pret in lumea crestina.Alaturi, se afla Icoana Maicii Domnului de la Prodromo - Muntele Athos.
In uriasa biserica ce a prins contur in aceeasi curte vor ajunge si alte ramasite. Desi nu exista o ierarhie a moastelor, adica o parte a corpului nu e mai putin valoroasa spiritual decat alta, inaltii ierarhi incearca sa obtina, pentru Catedrala, moaste ale sfintilor care ii vor da si hramul.
"Patriarhia Romana are deja particele din moastele Sf Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, care vor fi asezate spre venerare atunci cand Catedrala va fi terminata", a declarat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
E posibil ca bisericile surori, cea greceasca in mod special, sa mai aduca in dar si alte scrinuri. Orice negociere va incepe dupa ce constructorii dau la gata edificiul.
Partea de infrastructura, care a costat peste 25 de milioane de euro, este deja finalizata. In acest moment, viitoarea catedrala se inalta la 9 metri deasupra solului. Reprezentantii Patriarhiei Romane spun ca, daca nu vor aparea amanari, edificiul va fi predat, fara finisaje, picturi si decoratiuni, in 2016."
O jumatate din banii cheltuiti pana acum provin din contributii ale Guvernului, prefecturilor si primariilor. Restul, spun preotii, vin din contributiile voluntare ale credinciosilor. Nota de plata, pentru faza la rosu, va fi de 80 de milioane de euro.