Cearta pe moaste in Neamt. Un preot refuza sa ingroape la loc trupul "sfant" al unui barbat neputrezit de sapte ani

Ultima actualizare: 01-03-2014 06:55

Un preot razvratit din judetul Neamt a starnit discutii aprinse in popor si revolta Mitropoliei, Moldovei si Bucovinei.

Desi a primit ordine clare sa inmormanteze trupul neputrezit al unui satean, fost calugar, staretul a nesocotit ordinele si a pus trupul omului spre inchinare pentru credinciosi.

Mitropolia ameninta cu sanctiuni si i-a dat preotului un ultimatum.

In 2004, cand avea 78 de ani, Nea Ion, fost paznic la CAP, s-a calugarit, apoi a mai trait doar 3 saptamani si a murit. Asa a inceput povestea incurcata din Radeni, judetul Neamt.

Desi nici vorba sa fi fost canonizat, staretul manastirii il considera sfant, pentru ca atunci cand a fost dezgropat dupa 7 ani, trupul sau era intact. De atunci au inceput la manastire pelerinajele neautorizate, dar Mitropolia Moldovei a cerut sa fie ingropat. Degeaba, insa...

Pe internet circula imagini cu pelerinii care vin la acest pretins sfant.

Preotul a ignorat si indemnul ierarhilor si parerile satenilor, care-l stiau pe raposat om de lume, nicidecum un sfant. Asa ca parintele a ingropat doar sicriul, iar trupul neputrezit al lui Nea Ion l-a pus la pastrare, intr-o capela sub pamant.

"Mitropolia isi ia intotdeauna...un pic de protectie. Am lasat sicriul lui, atat", spune preotul.

Staretul spune ca Nea Ion ar fi scris mii de poezii religioase, chiar daca nu avea decat cateva clase primare. Una dintre marile lui calitati ar fi fost insa rabdarea...

"I-a rabdat pe toti. Il faceau "prost, mamaliga, boule", il facea in toate felurile si el nu le raspundea nimic. Spunea Dumnezeu sa-i ierte, pentru pacatele mele", spune parintele Pamvu, egumen al schitului din Radeni.

Parerile satenilor din Radeni sunt impartite: unii spun ca fostul paznic era bun la suflet, ca-i mai lasa sa fure de la CAP.

"El stii ce facea? Lasa taranii sa ieie...adica sa ciuguleasca oleaca ca sa aibe cu ce trai. Mult, mult mai credincios ca ceilalti oameni", a spus o localnica.

Altii sunt categorici:

"Pentru mine e un sfant, Doamne ajuta", este de parere un barbat.

"Chiar ma faceti sa ma rad, nu-i sfant ca si eu am lucrat la CAP", considera o alta.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei spun ca acest semn, al trupului neputrezit dupa sapte ani, nu este o garantie a sfinteniei.

"Exista posibilitatea sa fie un blestem, sa fie o alta lucrare decat aceea a harului sfintitor. Parintele egumen a primit ascultarea de a ingropa la loc acest trup neputrezit", a spus Constantin Sturzu, purtator de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Ierarhii i-au dat preotului un termen de o saptamana, ca sa ingroape ramasitele lui Nea Ion, altfel staretul ar putea fi dat afara din manastire pentru neascultare. Totodata, el va trebui sa stranga si icoanele si acatistele raspandite deja in randul credinciosilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO