Imagini din centrul Capitalei, "inundat" de preoti. Mii de credinciosi la ceremonia de mutare a moastelor lui Brancoveanu
In ziua in care romanii praznuiesc Sfintii Constantin si Elena, Capitala a fost blocata de cel mai important eveniment religios al anului.
La procesiunea dinaintea stramutarii moastelor Sfantului Constantin Brancoveanu au participat sute de calugari si preoti, dar si mii de credinciosi.
Noua racla in care a fost asezat scheletul martirului decapitat la Constantinopol acum 300 de ani a ajuns la Biserica Sfantul Gheorghe Nou, ctitorita de marele voievod.
La ora 7 dimineata, intr-un baldachin ridicat in fata Palatului Patriarhal, au fost scoase moastele a patru sfinti: imparatii Constantin si Elena, Dimitrie Ocrotitorul Bucurestilor si Constantin Brancoveanu. Cateva mii de credinciosi, multi saraci si infirmi si-au plecat fruntile si au cerut indurare.
Fata de scrinul in care odihnesc osemintele Sfantului Dimitrie Basarabov, racla cea noua este de 10 ori mai mare. Cateva luni le-a luat mesterilor argintari sa finiseze inscrustatiile florale de pe capac. Partea centrala care-l infatiseaza pe martirul Brancoveanu si bordurile partii centrale, unde au fost surprinse scene din viata lumeasca, au fost acoperite cu o foita de aur.
Opulenta demna de un sfant contemporan, spune soptit doamna Angela, care a venit, ca multi altii, de la sute de kilometri distanta, din Timisoara.
Opt ore a ramas racla pe altarul din fata Palatului Patriarhal.
Pentru aceasta o femeie de 70 de ani, care a plecat de acasa fara hrana si apa, asteptarea a fost istovitoare. I s-a facut rau si a fost chemata salvarea.In ciuda refuzului de a pleca de la coada, bolnava a fost dusa la spital.
La ora 15, preotii au luat pe umeri racla si au pornit impreuna cu mii de credinciosi in procesiune, de pe Dealul Mitropoliei si pana la Biserica Sfantul Gheorghe Nou.
Desfasurarea de forte bisericesti a stanit reactii diverse, de la fascinatia unor soferi care au vrut sa surprinda convoiul, pana la revolta altora blocati in trafic.
Participantii au facut mai multe opriri de rugaciune in locuri cu incarcatura istorica, printre care si Biserica Domnita Balasa, ctitorie a fiicei lui Brancoveanu.
Dupa 11 ore de la startul evenimentului, racla a ajuns in fata Bisericii Sfantul Gheorghe Nou.
Parte din traditia Bisericii Ortodoxe este ca moastele sfintilor, fie ei contemporani sau amintiti in scripturi, sa fie purtate acolo unde sunt multi adepti ai cultului si sa fie "impartite" ca daruri bisericilor si manastirilor. Asadar, Sfantul Sinod a decis ca in urmatoarele saptamani racla martirului sa plece prin tara, la ctitoriile brancovenesti.
Se stie deja ca la Manastirile Sambata de Sus si Horezu vor fi lasate parti din oseminte. Sunt, evident, cereri similare si din partea altor asezaminte de cult, mai ales ca in aceasta cutie de pret faurita din cateva zeci de kilograme de argint se afla scheletul intreg al lui Voda Brancoveanu.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfintii constantin si elena, moaste, constantin brancoveanu,
Dată publicare:
21-05-2014 08:56