Deshumare istorica. Ce se va intampla cu ramasitele lui Constantin Brancoveanu, la 300 de ani de cand a fost decapitat

×
Codul embed a fost copiat

Moastele lui Constantin Brancoveanu vor fi scoase din cripta lacasului in care voievodul roman si-a gasit odihna vesnica, la 300 de ani distanta de cand a fost decapitat.

Se va intampla pe 21 mai. Ramasitele pamantesti ale domnitorului martir vor fi asezate apoi intr-o racla maiestuoasa si vor ramane in biserica pe care chiar el a ctitorit-o.

A fost cel mai tulburator sacrificiu din istoria noastra. Captiv la Constantinopole, Constantin Brancoveanu a privit cum ginerele si cei patru fii ai sai au fost decapitati. N-a renuntat nici el, si nu si-a lasat fiul cel mic, de 12 ani, sa renunte la credinta crestina.

Preot dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe: "Si-a jertfit viata sa, a celor 4 copii si a sfetnicului Ianache pentru invatatura mantuitorului Isus si pentru tara sa."

Trupul martirului a fost aruncat de calaii turci in mare. A fost insa recuperat de crestini, iar cativa ani mai tarziu doamna Maria Brancoveanu i-a adus ramasitele in tara. Le-a inhumat intr-o cripta, chiar in biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala, ctitorita de sotul ei. In 1992, Constantin Brancoveanu a fost recunoscut de Biserica Ortodoxa Romana ca sfant martir.

Citește și
moaste
Liber la venerat doar pentru relicvele cu certificat. Biserica va tipari "Ghidul Moastelor din Romania"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Deshumarea osemintelor despre care se presupunea ca erau ale lui Constantin Brancoveanu s-a facut in 1932. Procedurile au fost coordonate de istoricul Nicolae Iorga, iar doi reputati medici legisti au facut expertiza antropologica, evident, cu mijloacele de atunci.

Au gasit o vertebra cervicala retezata, semn al decapitarii. Si au confirmat ca era vorba despre domnul Brancoveanu. Peste o luna nu se vor face alte analize. Documentele intocmite atunci raman valabile si deja este vorba despre moaste venerate in Biserica Ortodoxa."

Preot dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe: "Se va face deschiderea mormantului ctitoricesc si scoaterea sfintelor moaste. Ele trebuie asezate dupa cuviinta intr-o racla la care se lucreaza acum, la un baldachin deosebit care va fi asezat deasupra raclei. Se va face o procesiune de la Catedrala Patriarhala la Biserica ctitorita de sfantul martir Constantin Brancoveanu."

A fost aleasa ziua de 21 mai deoarece, exact cu 80 de ani in urma, in acea zi a avut loc prima procesiune care a fost urmata de depunerea oaselor in cripta Bisericii Sfantul Gheorghe nou.

Ceremonia, la care a participat atunci si familia regala, a fost condusa de primul patriarh roman, Miron Cristea.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Zeci de credinciosi, la moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Oamenii au indurat frigul pentru a atinge racla
Zeci de credinciosi, la moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Oamenii au indurat frigul pentru a atinge racla

Procesiune emotionanta la Constanta. Zeci de credinciosi s-au inchinat la moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, o donatie a arhiepiscopului emerit de Milano.

Liber la venerat doar pentru relicvele cu certificat. Biserica va tipari
Liber la venerat doar pentru relicvele cu certificat. Biserica va tipari "Ghidul Moastelor din Romania"

Pana la finele anului, romanii vor putea alege ce sfinti doresc sa venereze, consultand "Ghidul Moastelor din Romania".

Cearta pe moaste in Neamt. Un preot refuza sa ingroape la loc trupul
Cearta pe moaste in Neamt. Un preot refuza sa ingroape la loc trupul "sfant" al unui barbat neputrezit de sapte ani

Un preot razvratit din judetul Neamt a starnit discutii aprinse in popor si revolta Mitropoliei, Moldovei si Bucovinei.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.