Descoperirea istoricilor dupa ce au recompus scheletul lui Constantin Brancoveanu. Procesiune religioasa ca acum 80 de ani

16-05-2014 19:14


Primele teste antropologice facute pe oasele domnitorului Constantin Brancoveanu conduc la concluzii uimitoare.

Expertii au gasit in oasele craniului urmele sulitei pe care calaul a folosit-o dupa decapitare ca sa le arate muritorilor capul domnitorului. Deshumate, in urma cu cateva zile, din cripta in care odihneau de 300 de ani osemintele lui Brancoveanu vor fi pe 21 mai in centrul unei procesiuni ortodoxe.

Cu 300 de ani in urma, ambasadorul Venetiei la Constantinopol a consemnat cele din urma cuvinte ale domnului Tarii Romanesti, spuse fiilor sai, inainte de a fi decapitati:"Toate avutiile si tot ce am avut am pierdut. Sa nu ne pierdem insa sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte: priviti la Hristos, Mantuitorul nostru."

E marturia citata si in actul de canonizare a martirului Constantin Brancoveanu, dat in 1992 de Patriarhul Teoctist. "Acest buchet de sfinti crestini romani si-au pastrat credinta in Iisus Cristos", explica istoricul Panait I. Panait.

Miercurea viitoare, ramasitele sale trupesti, deshumate acum cateva zile, vor fi mutate intr-o racla de argint aurit asa cum se cuvine unui sfant.

Pana atunci insa, in ultimele patru zile, antropologii au recompus scheletul lui Constantin Brancoveanu dupa tiparul anatomic. Si au descoperit deja, pe langa o vertebra cervicala retezata, si semne de taiere cu un obiect ascutit pe ambele arcuri ale mandibulei. Cel mai socant element e insa o gaura din lobul parietal.

"Gaura aceasta din craniu era de fapt capatul prin care sulita a iesit prin cap. Au fixat-o bine pentru a putea sa poarte capul prin cetatea Constantinopolelui", a explicat preotul Ionut Corduneanu.

"Restudiem aceste oseminte. Am observat urme de taieturi asemanatoare cu cele produse in cursul decapitarii", sustine Mihai Constantinescu, antropolog.

 

"Zona mormintelor din naosul Bisericii Sfantul Gheorghe Nou a fost sigilata dupa ce echipa de arheologi a scos osemintele de la un metru adancime. Cusca inalta din lemn va ramane in picioare pana in august, cand se implinesc 300 de ani de la martiriu. Atunci lespedea de piatra va fi pusa inapoi pe cripta", a relatat Adriana Stere, corespondent Pro TV.

Pana atunci insa, este programat pe 21 mai, cel mai spectaculos eveniment religios al anului. De Sfintii Imparati Constantin si Elena, osemintele lui Brancoveanu vor fi scoase prima oara spre venerare publica. Va fi repetata astfel, dupa 80 de ani, procesiunea similara, condusa atunci de patriarhul Miron Cristea.

Prima racla, in care osemintele au fost asezate la procesiunea din 1934, a fost facuta din lemnul luat dintr-un batran stejar din curtea palatului de la Mogosoaia. Ramasitele Domnitorului martir Constantin Brancoveanu au fost puse in acest scrin infrumusetat cu elemente decorative brancovenesti.

VIDEO PROTVPLUS.RO