Oasele sfantului Constantin Brancoveanu vor fi depuse intr-o racla de argint. Data la care vor fi expuse dupa 300 de ani

Ultima actualizare: 10-05-2014 07:15

O racla de argint si un imens baldachin din lemn de tei acoperit cu foita de aur se fauresc in aceste zile in atelierele bisericesti din Popesti Leordeni.

Sunt cele doua piese ale ansamblului in care vor fi depuse, pe 21 mai, osemintele domnului Constantin Brancoveanu, sanctificat de inaltii ierarhi ortodocsi acum 22 ani. Ramasitele vor fi deshumate, peste cateva zile, din cripta in care odihnesc de aproape 300 de ani.

In topitorii, argintul incins a luat, in cateva saptamani, forma unui scrin de lungimea unui altar de biserica. Sculptorii au venit peste metalul solid cu incrustatii care vor spune povestea lui Constantin Brancoveanu.

Deasupra raclei, care are un metru si jumatate, va fi instalat un baldachin inalt de peste 4 metri, din lemn masiv de tei. Acum, in etapa finala, este imbracat in foita de aur in atelierele Bisericii Ortodoxe de la Popesti Leordeni. Mesterii sunt calugari si maici care implinesc doua dintre cele mai importante comenzi ale Patriarhiei Romane din ultimii ani.

Pe 21 mai, ansamblul va fi expus prima oara in pronaosul Bisericii Sfantul Gheorghe Nou din Capitala, intre doua coloane uriase de piatra in stil brancovenesc, din ultima ctitorie a domnitorului ramasa in picioare in Bucuresti.

Trei veacuri s-au scurs de la ziua in care domnul din neamul ales al Basarabilor a preferat sa renunte la propria viata, decat sa-si abandoneze credinta.

Peste o saptamana, candela de argint asezata deasupra mormantului de sotia lui Constantin Brancoveanu va fi data la o parte. Oasele lui - printre care si o vertebra pe care se vede urma loviturii de secure - vor fi mutate in racla.

"Ele vor fi scoase de aici, din mormant, dupa cuviinta cu specialisti in piatra, ca sa nu se distruga nici capacul criptei. Nimic, totul va fi perfect!

Dupa actul de canonizare el este sfant si randuiala Bisericii prevede foarte clar ca sfintii trebuie pusi in aceste racle, mai ales ca noi avem un asemenea sfant cu importanta pentru biserica si pentru tara noastra. Este o masura a demnitatii noastre nationale", a spus preotul Emil Caramizaru.

La procesiunea fixata pentru 21 mai sunt asteptati mii de credinciosi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO