Moartea lui Mitică Popescu lasă un gol în teatrul românesc. Omagii aduse pentru marele actor
Teatrul românesc îmbracă haine cernite la început de ianuarie. Îndragitul Mitică Popescu ne-a părăsit și se alătura astfel numelor mari care au ținut vie speranța și flacăra bucuriei în timpuri în care nu aveam prea multe mângâieri.
În vârstă de 86 de ani, actorul avea mari probleme cardiace, potrivit medicilor care l-au îngrijit. Celor tineri, care n-au avut ocazia să-l vadă pe scena Teatrului Mic, le rămân filme ca: „Mere Roșii”, „De ce trag clopotele Mitică” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.
În luna decembrie, Mitică Popescu a ajuns la spitalul Floreasca, însă de o săptămână era în grija medicilor de la Elias pentru recuperare. Deși avea probleme cardiace, dispariția sa i-a șocat pe apropiați. Actorul părea încrezător și îi anunțase că se simte bine.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Florin Zamfirescu: „Am vorbit chiar acum trei zile. Mi-a zis că este la Elias, că a fost bolnav, a trecut prin perioade mai grele, dar că e bine și că e în regulă. Urma să ne vedem și acuma a căzut ca un trăsnet vestea asta că Mitică nu mai e. Sunt șocat”.
Mitica Popescu a fost unul dintre actorii Generației de Aur. După debutul pe marile ecrane din 1974, inconfundabila sa voce gravă, dar caldă, a dat viață unor personaje din filmele romanești: În „Cel mai iubit dintre pământeni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, în „Căsătorie cu repetiție” ori „Moromeții", unde l-a interpretat, memorabil, pe Cocoșilă.
Rodica Popescu Bitănescu: „S-a mai dus unu din Generația de Aur. Era un om deosebit. Un mare actor”.
A fost iubit de public și pentru scheciurile umoristice care înveseleau revelioanele austere în anii comunismului. Dar și pentru longeviva sa emisiune de la postul public, „D'ale lui Mitică”. În 2002 a fost decorat pentru „devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc".
Foștii colegi de la Teatrul Mic din Capitală, acolo unde Mitică Popescu a urcat pe scenă timp de 37 de ani, i-au adus un ultim omagiu pe pagina instituției. Acolo a realizat roluri de excepție, în piese de Pirandello, Bulgakov, Cehov, Shakespeare, Moliere sau Carlo Goldoni, dacă e să menționăm doar o mică parte.
Cristi Iacob: „Ce avea aparte, în afara de carieră, avea o boierie, o aristocrație. Spunând Teatrul Mic spui mai multe nume, spui Mitică Popescu, spui Leopoldina Bălănuță, spui Valeria Seciu, spui Ștefan Iordache, ei au fost de altfel tipul Teatrului Mic”.
La Teatrul Mic și-a cunoscut și soția, pe regretata actriță Leopoldina Bălănuță.
În 2013, deja departe de tumutul scenei, marele actor a fost provocat să arunce o privire în trecut, chiar în ziua în care împlinea 77 de ani.