Mizele Romaniei la summit-ul NATO: Brigada terestra si forta de exercitii navale de la Marea Neagra. Analiza News.ro
Marile obiective ale Romaniei la summit-ul NATO, care incepe la Varsovia, sunt implementarea Brigazii Multinationale, care va fi desfasurata si pe teritoriul Romaniei, precum si implementarea fortei navale de exercitii la Marea Neagra.
Problema prezentei sporite a NATO in flancul estic al Aliantei (format din Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Polonia, Slovacia si tarile baltice) este una discutata de liderii statelor membre inca de la summit-ul de la Bucuresti, din 2008, cand pe agenda de lucru se afla scutul antiracheta, ale carui elemente aveau sa fie amplasate si in Romania, insa agresiunile Rusiei din ultimii ani, culminand cu anexarea Crimeei in 2014, au readus subiectul in discutie mai puternic ca oricand.
Aceste discutii au aparut si in urma crizei migratiei, care a aratat vulnerabilitatile statelor europene fata de amenintarile din vecinatatea sudica si estica.
NATO a facut in ultimii doi ani mai multi pasi pentru a arata ca Alianta este solida in aceasta parte a Europei, iar Romania a ajuns in mijlocul acestor discutii, fiind ajutata si de retragerea, in 2011, a Cehiei din acest proiect, autoritatile de la Praga fiind nemultumite de rolul pe care aveau sa il joace in planul pus la punct de SUA si NATO.
Acesti pasi ai Aliantei au culminat cu deschiderea, la Bucuresti, a doua comandamente NATO, operationalizate in 2015 si 2016. Primul - si cel mai important - este Comandamentul Multinational de Divizie, care va putea organiza si planifica fortele de reactie ale NATO. Tot la Bucuresi se afla si Comandamentul NFIU (Unitatea NATO de Integrare a Fortelor), unul din cele sase care vor fi amplasate in Flancul estic, alaturi de cele din Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania.
Aceste comandamente urmeaza sa coordoneze activitatea trupelor NATO in regiune, iar Romania s-a angajat sa aiba un rol activ si sa-si creasca implicarea din acest punct de vedere. In acest sens, la Bucuresti a avut loc, in noiembrie 2015, o reuniune la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est, la Palatul Cotroceni, unde s-a discutat inclusiv despre prezenta NATO in regiune.
Presedintele afirma, cu ocazia inaugurarii comandamentelor, ca ”Summit-ul NATO de la Varsovia este esential pentru consolidarea securitatii si apararii colective, dupa implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale, stabilit la Summitul din 2014”.
”Pozitia Romaniei la Summitul NATO din acest an de la Varsovia este in favoarea armonizarii intereselor comune de securitate si aparare, in spiritul solidaritatii si coeziunii Aliate, dar de o maniera echilibrata pe cele doua flancuri, estic si sudic, si pe cele doua dimensiuni, nordica si sudica, ale Flancului Estic. Ne dorim mentinerea regiunii Marii Negre in procesele de reflectie si de luare a deciziilor actuale si viitoare ale Aliantei legate de continuarea adaptarii NATO pe termen lung”, spunea, pe 1 iulie, Klaus Iohannis.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, NATO, romania, marea neagra, summit, varsovia,
Dată publicare:
08-07-2016 09:43