Mesajul presedintelui Iohannis inaintea summitului NATO de la Varsovia. Care sunt obiectivele Romaniei

Dată publicare: 07-07-2016 14:48
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


Klaus Iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis participa vineri si sambata la Summitul NATO de la Varsovia, iar duminica va avea o intrevedere cu omologul sau polonez, Andrzej Duda.

 Vineri, seful statului va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la o demonstratie aeriana si la cina de lucru oferita sefilor de delegatie la Palatul Prezidential din Varsovia.

In cursul zilei de sambata, presedintele Iohannis va participa la reuniunile pe tema Afganistan cu statele participante la misiunea Resolute Support, NAC si a Comisiei NATO - Ucraina/NAC la nivel de sefi de stat. El va sustine sambata si o declaratie de presa.

"Agenda summitului vizeaza, cu prioritate, adoptarea de masuri privind consolidarea posturii de aparare si descurajare a Aliantei, pe fondul multiplicarii provocarilor de securitate, precum si proiectarea stabilitatii in vecinatatile estica si sudica ale NATO", se arata intr-un comunicat transmis joi AGERPRES de Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, in ceea ce priveste consolidarea posturii de aparare si descurajare, presedintele Iohannis va sublinia importanta indeplinirii in totalitate a angajamentelor asumate la summitul precedent, din Marea Britanie, precum si necesitatea continuarii adaptarii Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezente aliate inaintate echilibrate si proportionale pe intreg flancul estic.

De asemenea, Romania pledeaza pentru cresterea atentiei NATO asupra regiunii Marii Negre, precum si pentru sprijinirea eforturilor aliate in plan regional de asigurare a stabilitatii si securitatii.

"Romania sustine adoptarea unei declaratii comune NATO - UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic intre cele doua organizatii si sprijina eforturile NATO de consolidare a capacitatilor de aparare ale partenerilor Aliantei. In acest sens, in cadrul summitului se va pune un accent deosebit si pe aprofundarea cooperarii NATO cu partenerii estici, in special Ucraina, Georgia si Republica Moldova", se arata in comunicatul citat.

Seful statului va sustine si continuarea politicii "usilor deschise" si va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO.

La Summitul NATO va fi reconfirmat si angajamentul Romaniei pentru intarirea securitatii spatiului euroatlantic, atat in ceea ce priveste cresterea bugetului alocat apararii, cat si in privinta contributiei tarii noastre la stabilizarea Afganistanului si la eforturile de combatere a ISIL/Daesh.

Presedintele Iohannis se va intalni duminica cu omologul sau polonez. "Consultarile cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, vor viza adoptarea de masuri, la cel mai inalt nivel, pentru adancirea si extinderea Parteneriatului strategic dintre Romania si Polonia, precum si discutarea modalitatilor celor mai eficiente de continuare a initiativelor regionale lansate de cele doua state", se precizeaza in comunicat.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO