Mitul din cauza caruia romanii consuma cea mai putina inghetata dintre toti europenii. O gelaterie a lansat aroma de coliva

Ultimul update: Vineri 28 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Marti 25 Iulie 2017 18:28
Categorie: Social

Romanii sunt cei mai slabi consumatori de inghetata din Uniunea Europeana. Unii se tem de rosu in gat, altii ca ingrasa sau ca nu-si permit, insa medicii ne avertizeaza, ca sunt doar mituri si ca infectiile din gat nu sunt cauzate de acest desert.

Asa ca producatorii din gelaterii incearca sa-i ademeneasca pe romani cu diferite specialitati si arome. De la inghetata cu coliva, pana la cea cu usturoi, peste, alcool, busuioc sau ingrediente aduse de peste mari si tari.

Chiar daca peste 80 la suta din populatia Romaniei mananca inghetata, o consuma in cantitati extrem de mici si doar 5 luni pe an. Cele mai profitabile anotimpuri pentru gelaterii sunt primavara si toamna. Pofta romanului pentru deliciul verii a cam inghetat. Asta ne demonstreaza si cifrele: pe primul loc se situeaza suedezii cu 17 kg de inghetata pe an, sunt urmati de italieni cu 15 kg in timp ce un roman consuma putin peste 1 kg si jumatate de inghetata anual.

Si asta pentru ca romanii nu au inca o cultura a inghetatei cu toate ca piata ofera cele mai neasteptate arome si gusturi. Aceasta este insa ingheata artizanala, una facuta cu produse naturale si, automat, mai scumpa. Preturile pornesc de la 6 lei un glob la cornet. Exista cele mai diverse arome: coliva, peste, spanac, morcov, rosii, portocale cu busuioc.'

Daca vrem ceva mai ieftin exista inghetata industriala - insa diferentele sunt mari. “In inghetata artizanala zaharul e folosit ca agent de congelare si nu pentru a indulci inghetata”, explica patronul unei gelaterii. “Cea industriala e mult mai mare, contine mult aer adica”.

Exista variante chiar si pentru cei care au grija de silueta. Altii aduc ingrediente tocmai de la cultivatori. De pilda, in aceasta gelaterie vom gasi inghetata din menta de Pancalieri un sat celebru din Italia, fistic de Bronte din Sicilia, cacao din Ecuador sau alune de padure de Piemonte din muntii Alpi.

Iar medicii ne linistesc, ca rosu in gat sau alte boli asociate consumului de inghetata sunt departe de adevar.

Valeria Herdea, medic specialist pediatru: 'Nimeni nu raceste de la inghetata, ne imbolnavim de microbi, maini murdare si sigur ne putem imbolnavi in sfera digestiva – varsaturi, diaree - din cauza lipsei de igiena. Totusi, pentru cei mici recomand o pulpa de fruct inghetata''

Asa ca, avem si un pont pentru cei care vor sa-si prepare acasa deliciul verii: putin iaurt sau apa, cu fructe proaspete de sezon si putin zahar.

Inghetata cu gust de coliva sau cu alcool pentru cei care au ales sa se racoreasca la patinoar sau in parc, in Bucuresti
Inghetata cu gust de coliva sau cu alcool pentru cei care au ales sa se racoreasca la patinoar sau in parc, in Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO
batran
Edilii, dezinteresați de programul de ajutorare pentru vârstnici: "Mai bine mor"
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
"Tatăl meu mă umileşte". Cum sacrifică România actuala generaţie de copii
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată