Mitul din cauza caruia romanii consuma cea mai putina inghetata dintre toti europenii. O gelaterie a lansat aroma de coliva

Ultimul update: Vineri 28 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Marti 25 Iulie 2017 18:28
Categorie: Social

Romanii sunt cei mai slabi consumatori de inghetata din Uniunea Europeana. Unii se tem de rosu in gat, altii ca ingrasa sau ca nu-si permit, insa medicii ne avertizeaza, ca sunt doar mituri si ca infectiile din gat nu sunt cauzate de acest desert.

Asa ca producatorii din gelaterii incearca sa-i ademeneasca pe romani cu diferite specialitati si arome. De la inghetata cu coliva, pana la cea cu usturoi, peste, alcool, busuioc sau ingrediente aduse de peste mari si tari.

Chiar daca peste 80 la suta din populatia Romaniei mananca inghetata, o consuma in cantitati extrem de mici si doar 5 luni pe an. Cele mai profitabile anotimpuri pentru gelaterii sunt primavara si toamna. Pofta romanului pentru deliciul verii a cam inghetat. Asta ne demonstreaza si cifrele: pe primul loc se situeaza suedezii cu 17 kg de inghetata pe an, sunt urmati de italieni cu 15 kg in timp ce un roman consuma putin peste 1 kg si jumatate de inghetata anual.

Si asta pentru ca romanii nu au inca o cultura a inghetatei cu toate ca piata ofera cele mai neasteptate arome si gusturi. Aceasta este insa ingheata artizanala, una facuta cu produse naturale si, automat, mai scumpa. Preturile pornesc de la 6 lei un glob la cornet. Exista cele mai diverse arome: coliva, peste, spanac, morcov, rosii, portocale cu busuioc.'

Daca vrem ceva mai ieftin exista inghetata industriala - insa diferentele sunt mari. “In inghetata artizanala zaharul e folosit ca agent de congelare si nu pentru a indulci inghetata”, explica patronul unei gelaterii. “Cea industriala e mult mai mare, contine mult aer adica”.

Exista variante chiar si pentru cei care au grija de silueta. Altii aduc ingrediente tocmai de la cultivatori. De pilda, in aceasta gelaterie vom gasi inghetata din menta de Pancalieri un sat celebru din Italia, fistic de Bronte din Sicilia, cacao din Ecuador sau alune de padure de Piemonte din muntii Alpi.

Iar medicii ne linistesc, ca rosu in gat sau alte boli asociate consumului de inghetata sunt departe de adevar.

Valeria Herdea, medic specialist pediatru: 'Nimeni nu raceste de la inghetata, ne imbolnavim de microbi, maini murdare si sigur ne putem imbolnavi in sfera digestiva – varsaturi, diaree - din cauza lipsei de igiena. Totusi, pentru cei mici recomand o pulpa de fruct inghetata''

Asa ca, avem si un pont pentru cei care vor sa-si prepare acasa deliciul verii: putin iaurt sau apa, cu fructe proaspete de sezon si putin zahar.

Inghetata cu gust de coliva sau cu alcool pentru cei care au ales sa se racoreasca la patinoar sau in parc, in Bucuresti
Inghetata cu gust de coliva sau cu alcool pentru cei care au ales sa se racoreasca la patinoar sau in parc, in Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar, după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor