Mită de 89.000 de euro la spitale din Brașov și Harghita. Procurorii DNA au început ancheta

03-12-2020 19:32


Persoane din conducerea unor spitale din Brașov și Harghita ar fi primit aproape 89.000 de euro mită pentru atribuirea unor contracte supraevaluate.

Anchetatorii au făcut joi percheziţii la 22 de adrese, printre care, două spitale COVID din Braşov, şi unul, din Odorheiu Secuiesc. Cercetările îi vizează, şi pe şeful biroului din Braşov, al direcţiei de operaţiuni speciale a poliţiei, dar şi pe un subordonat al acestuia.

Presupusele faptele de corupţie s-ar fi petrecut în ultimele 12 luni şi ar fi creat un prejudiciu de peste un milion şi jumătate de lei, spun procurorii, care nu dau, deocamdată, prea multe detalii din dosar.

Spitalele vizate ar fi cumpărat echipamente şi produse medicale supraevaluate, între care unele nici nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nu erau necesare.

Prima unitate medicală unde procurorii DNA au decins a fost spitalul de neurologie din Braşov, care acum îngrijeşte bolnavi COVID.

Percheziţii s-au făcut şi la spitalul de boli infecţioase din Braşov. Chiar directorul medical i-a condus în clădire pe anchetatori.

În acelaşi dosar sunt vizaţi şeful biroului de operaţiuni speciale din Braşov şi un ofiţer subordonat lui.

Structura din care fac parte cei doi asigura strângerea de probe în anchetele complexe şi poate face interceptări. Este posibil ca de aici să se fi scurs informaţii chiar către cei suspectaţi de acte de corupţie.

Procurorii au percheziţionat, în Braşov şi Iaşi, locuinţele unor oameni de afaceri, precum şi birourile unei firme care ar fi beneficiat de contracte în mod preferenţial. În schimb, ar fi promis şi plătit unor funcţionari publici, sume cuprinse între 5.000 şi 89.000 de euro.

Una din percheziții, la Andrei Kadas

Una dintre adrese nu le este necunoscută anchetatorilor.
Cu 10 luni în urmă aici a mai avut loc o descindere, pentru infracţiuni informatice.

Andrei Kadas, fostul soţ al femeii care locuieşte aici, la acea dată consilier judeţean, i-a acuzat pe poliţişti că au pătruns abuziv în casă şi i-au speriat copiii. Descinderea avea loc pe 13 februarie 2020

Andrei Kadas, consilier județean: „Au dat buzna în casa peste fosta mea soţie, peste cei doi copii minori, copiii s-au refugiat într-o cameră, speriaţi, băiatului i s-a făcut rău. Fluturau hârtii în mână şi ziceau la au mandat, au mandat!"

După ce s-a dovedit că mințea şi că avea legături cu clanurile mafiote, Andrei Kadas şi-a dat demisia din toate funcţiile publice pe care le deţinea; printre acestea, cea de preşedinte al comisiei de sănătate a consiliului judeţean şi membru în consiliile de administraţie ale spitalelor care au fost astăzi percheziţionate.
 

Infracțiunile cercetate la DNA

 

Procurorii DNA fac cercetări în cadrul unui dosar penal deschis la Serviciului teritorial Braşov. Cercetările se desfășoară deocamdată „in rem” adică sunt verificate faptele, și nu persoanele, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA strâng probe pentru presupuse infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie, arată sursa citată.

„Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare", menţionează procurorii.

Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spun anchetatorii, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

„În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Din cercetări a reieşit că activităţile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 - 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro şi 89.000 euro", au mai arătat anchetatorii.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au efectuat joi percheziţii domiciliare în 22 de locaţii situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi, din care patru sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

Potrivit unor surse judiciare, că percheziţiile au avut loc în trei spitale COVID - Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul Municipal Odorhei, Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi la sediul Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov.


VIDEO PROTVPLUS.RO