Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

×
Codul embed a fost copiat

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a revenit in fata procurorilor militari pentru a da primele declaratii in calitate de suspect in dosarul Mineriadei.

Saptamana trecuta, Cozma a fost pus sub invinuire pentru infractiuni contra umanitatii, insa acuzatiile, spune Cozma, ar trebui sa ii vizeze mai degraba pe fostii lideri politici si militari din perioada mineriadei.

Marti, Miron Cozma a stat de vorba cu procurorii militar, insa nu a dat declaratii. A fost stabilit insa un program pentru audieri si, cel mai probabil peste aproximativ o luna, el va veni sa puna pe hartie ce s-a intamplat in urma cu 25 de ani.

Citește și
generalul Mugurel Florescu la Parchetul General
Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei. "De 3 ori s-a incercat sa mi se ia viata"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In schimb, Cozma a dat declaratii in fata jurnalistilor. Fostul lider al minerilor sustine insa ca, pentru acuzatiile legate de mineriada din 13-15 iunie 1990, ar trebui mai degraba sa dea socoteala Ion Iliescu.

Miron Cozma pozeaza in prezent intr-o adevarata victima a mineriadelor din 1990, afirmand ca ar fi fost adus cu forta la Bucuresti si ca, de fapt, nu minerii ar fi fost cei care i-ar fi batut cu salbaticie pe demonstrantii de la Piata Universitatii, ci trupe de securitate care ar fi purtat haine de mineri.

Miron Cozma: "Au imbracat minerii in soldat, atentie! Adica aia care venisera si chipurile care ramasesera erau imbracati in soldati, ca sa vezi Doamne, sa va prosteasca in permanenta acest kaghebist nenorocit care este Ion Iliescu."

Ovidiu Oanta: La Romexpo, unde ati fost alaturi de Ion Iliescu, in ce imprejurari ati ajuns?
Miron Cozma: "Pai m-au luat cu forta, repet, cu toti cei care eram la Polivalenta, ne-au dus acolo, ca sa multumeasca tovarasul, inclusiv lui Miron Cozma, din nou o noua pacaleala kaghebista."

Ovidiu Oanta: Si n-ati ripostat atunci, ca nu sunteti implicati?
Miron Cozma: "Ba da, pai nu intelegeti, nu intelegeti ca eu in permanenta am spus. In permanenta am spus acest lucru, dar pe mine cine sa ma creada?"

Insa sunt multe alte lucruri pe care Miron Cozma trebuie sa le lamureasca cu procurorii militari, iar el sustine ca a adus si un rand de probe, printre care si o inregistrare de la momentul acela - spune el - in care Liga Minerilor din Valea Jiului ar fi comunicat pozitia minerilor fata de ceea ce se intampla la vremea respectiva.

Intrebat daca va cere procurorilor sa fie confruntat cu Ion Iliescu - care este acuzat de "infractiuni contra umanitatii" - Miron Cozma a avut un raspuns .. neobisnuit.

Ovidiu Oanta: Veti cere in fata procurorilor o confruntare cu Ion Iliescu?
Miron Cozma: Nu. Si sincer, vrei sa-ti spun? Mi-e frica. Mi-e frica, ca daca-i dau una, moare! Ca eu sunt sincer, eu nu mint. Intelegeti..
Ovidiu Oanta: Poate va luati o garda de corp, domnul Oprea..
Miron Cozma: Nu, n-a fost niciodata, nici macar Gabi Oprea n-a fost garda mea.

Fostul presedinte Ion Iliescu a aflat recent de la procurori ca dosarul Mineriadei s-a redeschis pentru a 2-a oara. Nu a scos nici un cuvant in legatura cu acuzatia care planeaza asupra lui: infractuni contra umanitatii. A fost urmat de Virgil Magureanu, considerat artizanul acelei actiuni, fost sef al Serviciului Roman de Informatii. Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii, a fost si el chemat.

Mai trebuie mentionat faptul ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa spuna daca avizeaza sau nu urmarirea penala pentru 3 membri ai Cabinetului la vremnea respectiva: premierul Petre Roman, vicepremierul Gelu Voican Voiculescu si ministrul Apararii de atunci Victor Atanasie Stanculescu.

Dosarul mineriadei a fost in ancheta procurorilor ani de zile. Atat de mult a durat ancheta, incat faptele s-au prescris si ancheta a fost oprita, redeschisa si din nou clasata. Justitia a fost obligata acum de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa caute si sa gaseasca vinovatii pentru moartea a 4 oameni si ranirea altor peste 1000.

De la Presedintele Romanei de atunci si pana la minerii care au batut studenti in Piata Universitatii, cu totii trebuie sa dea explicatii, iar procurorii sa indice vinovatii ce vor fi judecati pentru infractiuni contra umanitatii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dosarul Revolutiei din 1989 a fost clasat de procurorii militari. Mesajul revolutionarilor:
Dosarul Revolutiei din 1989 a fost clasat de procurorii militari. Mesajul revolutionarilor: "Domnule Iohannis, actionati!"

In timp ce dosarul mineriadei a fost redeschis si fosti demnitari sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, dosarul revolutiei este clasat.

Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei.
Un martor din procesul Ceausestilor, suspect in Dosarul Mineriadei. "De 3 ori s-a incercat sa mi se ia viata"

Generalul in rezerva Mugurel Florescu este pus sub acuzare in dosarul mineriadei. A participat in decembrie '89 la procesul sotilor Ceausescu, iar dupa revolutie a fost numit in functia de adjunct al procurorului general al Romaniei.

Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii
Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii

Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii, o acuzatie care este ferita de prescriptia care a inchis pana acum dosarul Mineriadei din iunie '90, de doua ori.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.