Miron Cozma, despre vicepremierul Gabriel Oprea: "Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere"

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul "Mineriada", Miron Cozma a fost intrebat de jurnalisti de relatia sa cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a negat faptul ca Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, sustinand ca actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petrosani.

Intrebat cum comenteaza atitudinea lui Gabriel Oprea il legatura cu moartea politistului Bogdan Gigina, Miron Cozma a spus:

"Acesti neocomunisti au reinventat stilul de plimbare prin Capitala cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeasi atitudine. Un conducator uita ca, daca este pus acolo, trebuie in primul rand sa demonstreze un respect fata de cei din jur. Pai cum ne respecta ei pe noi cand ei vin, ca pe vremea lui Ceausescu, cu acele coloane infinite de masini?

Nu s-a schimbat nimic in mentalitatea de tip comunist. (...) Nu va demisiona. El a fost mereu in echipa lui de putere, pai de ce credeti ca a venit in jurul meu? Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere in acea perioada".

Citește și
gabriel oprea
Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre "urgenta" din seara tragediei
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Intr-o filmare care ar fi fost realizata in 1996, postata pe internet, Gabriel Oprea apare alaturi de Miron Cozma.

In ordonanta intocmita de procurori se arata ca Miron Cozma a organizat, in calitate de fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului", deplasarea in Capitala a 10.000 de mineri in iunie 1990.

In acest dosar, au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa - scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului.

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, Ion Iliescu este acuzat ca "in zilele de 11 si 12 iunie 1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

In acelasi dosar, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, intrucat faptele cercetate s-au petrecut in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei:
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre
Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre "urgenta" din seara tragediei

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, refuza in continuare sa spuna care era urgenta ce l-a determinat sa goneasca prin traficul aglomerat din Capitala, pe 20 octombrie, cand politistul Bogdan Gigina si-a pierdut viata.

Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Reactia vicepremierului: Nu sunt vinovat, nu demisionez
Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Reactia vicepremierului: Nu sunt vinovat, nu demisionez

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni in care a atins doua teme importante: concluziile reuniunii de la Bruxelles pe tema crizei migrantilor si  situatia ministrului Oprea, dupa moartea politistului Gigina.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume
România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume

Guvernul României are unele dintre cele mai mici cheltuieli făcute pentru educație din lume, arată cel mai recent raport al UNESCO. România a investit în educație, în 2023, doar 3,3% din produsul intern brut (PIB).  

După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”
După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”

Aproape de finalul mandatului, Joe Biden dă o veste bună Ucrainei, dar întârziată. A permis Kievului să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca baze din interiorul Rusiei.