Miron Cozma, despre vicepremierul Gabriel Oprea: "Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere"

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul "Mineriada", Miron Cozma a fost intrebat de jurnalisti de relatia sa cu vicepremierul Gabriel Oprea.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a negat faptul ca Gabriel Oprea ar fi fost garda lui de corp, sustinand ca actualul vicepremier a fost doar angajatul clubului de fotbal Jiul Petrosani.

Intrebat cum comenteaza atitudinea lui Gabriel Oprea il legatura cu moartea politistului Bogdan Gigina, Miron Cozma a spus:

"Acesti neocomunisti au reinventat stilul de plimbare prin Capitala cu tot felul de girofare. Nu s-a schimbat nimic. Aceeasi atitudine. Un conducator uita ca, daca este pus acolo, trebuie in primul rand sa demonstreze un respect fata de cei din jur. Pai cum ne respecta ei pe noi cand ei vin, ca pe vremea lui Ceausescu, cu acele coloane infinite de masini?

Nu s-a schimbat nimic in mentalitatea de tip comunist. (...) Nu va demisiona. El a fost mereu in echipa lui de putere, pai de ce credeti ca a venit in jurul meu? Credeti ca a venit intamplator in jurul meu? Eu aveam putere in acea perioada".

Citește și
gabriel oprea
Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre "urgenta" din seara tragediei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intr-o filmare care ar fi fost realizata in 1996, postata pe internet, Gabriel Oprea apare alaturi de Miron Cozma.

In ordonanta intocmita de procurori se arata ca Miron Cozma a organizat, in calitate de fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului", deplasarea in Capitala a 10.000 de mineri in iunie 1990.

In acest dosar, au fost pusi sub acuzare fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Magurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Baneasa - scoala Militara Superioara de Ofiteri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost sef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepresedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepresedinte al CPUN).

De asemenea, mai multi lideri de sindicat si directori de mine, precum si alti oficiali au fost pusi sub acuzare pentru ca au organizat deplasarea in Capitala a minerilor din Valea Jiului.

Potrivit ordonantei intocmite de Parchetul Militar, Ion Iliescu este acuzat ca "in zilele de 11 si 12 iunie 1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel si altii, a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Procurorii mai sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

In acelasi dosar, procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, intrucat faptele cercetate s-au petrecut in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei:
Miron Cozma, intrebat daca va cere o confruntare cu Ion Iliescu, in dosarul Mineriadei: "Mi-e frica. Daca-i dau una, moare!"

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 incinge spiritele: Miron Cozma l-a amenintat cu bataia pe Ion Iliescu, pe seama caruia pune evolutia evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii, de acum 25 de ani.

Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre
Oprea ar fi folosit coloana oficiala de peste 1000 de ori in 2015. Explicatie confuza despre "urgenta" din seara tragediei

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, refuza in continuare sa spuna care era urgenta ce l-a determinat sa goneasca prin traficul aglomerat din Capitala, pe 20 octombrie, cand politistul Bogdan Gigina si-a pierdut viata.

Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Reactia vicepremierului: Nu sunt vinovat, nu demisionez
Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Reactia vicepremierului: Nu sunt vinovat, nu demisionez

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni in care a atins doua teme importante: concluziile reuniunii de la Bruxelles pe tema crizei migrantilor si  situatia ministrului Oprea, dupa moartea politistului Gigina.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.