Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si dea demisia. Reactia vicepremierului: Nu sunt vinovat, nu demisionez

Ultima actualizare: 29-10-2015 06:59
Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa isi...
Klaus Iohannis l-a sfatuit pe Gabriel Oprea sa-si ...

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa la Palatul Cotroceni in care a atins doua teme importante: concluziile reuniunii de la Bruxelles pe tema crizei migrantilor si  situatia ministrului Oprea, dupa moartea politistului Gigina.

Reactia lui Gabriel Oprea: Nu demisionez

Sinteza declaratiilor facute de Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis, despre reuniunea de la Bruxelles:

 - Ieri am participat la Bruxelles la o reuniune intr-un format mai putin obisnuit, la care au participat o parte din membrii UE dar si tari din ruta balcanica de Vest. Tema centrala a fost gestionarea fluxuruilor migratorii din regiunea Balcanilor de Vest
- Au fost multe luari de pozitii, si din partea mea, si discutiile au urmat cateva directii majore. Problematica a fost cum ii sprijinimpe cei aflati in nevoie de protectie internationala, cum le asiguram adapost, avand in vedere ca la noi vine iarna
- S-a discutat cum sa facem mai stransa cooperarea dintre statele din regiune si schimbul de informatii mai eficient
In fine, tema care a fost reluata de fiecare data cand ne-am intalnit - cum gestionam granitele externe ale UE
- Dupa mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacitatilor de receptie in Grecia si in tarile aflat epe ruta migratorie. Aceasta crestere se va face inclusiv cu sprijinul Inaltului Comisar al ONU pentru refugiati. Daca aceste capacitati nu vor fi suficiente, va putea fi activat si mecanismul de protectie civila al UE
- Vreau sa spun foarte clar si sper sa fiu bine inteles, Romania nu e nici tara de tranzit si nici destinatie pentru acest flux de refugiati
- Eu am participat la reuniune fiindca asa au considerat organizatorii ca e bine, sa fie reprezentata Romania, care e foarte aproape de zona cu flux semnificativ de refugiati. Personal am sustinut o abordare pe mai multe paliere
- Am propus sprijin sporit pentru Grecia si o mai buna cooperare cu Turcia si intre statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest. Faptul ca Turcia e importanta a fost un lucru pe care l-am reluat si in toata lumea si-a amintit ca si la ultimul consiliu s-a disuctat despre un plan ce trebuie aplicat cu autoritatile din Turcia
- Am luat cuvantul si am apreciat activitatea agentiilor europene din domeniu, in special activitatea Frontex, unde Romania e al doilea contributor, dupa Germania
- Suntem dispusi in continuare sa crestem nivelul de implicare in actiunile Frontex pentru a sprijini actiunile sale. In acest fel Romania chiar daca nu e tara de tranzit participa la efortul colectiv al statelor pentru a gestiona aceasta criza.

Klaus Iohannis, despre cazul mortii politistului Bogdan Gigina:

- Avand in vedere ca opinia publica e foarte preocupata de evenimentul de saptamana trecuta, accidentul care a avut loc si din nefericire a murit un politist care s-a aflat la datorie, am avut o interventie ieri si in continuare azi l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discutie fiindca am dorit sa primesc lamuriri si explicatii suplimentare.
-Am avut aceasta discutie in cursul acestei seri. L-am sfatuit sa isi dea demisia

Presedintele a raspuns intrebarilor jurnalistilor:

Intrebare: Personal, stiti ce s-a intamplat in seara accidentului? Ati cerut institutiilor abilitate un raport complet?
Era o situatie de urgenta?

Raspuns: Eu cunosc aspectele relatate chiar de dl Oprea, dar restul circumstantelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Astept rezultatele acelei anchete.

Intrebare: Ce a raspuns Oprea la sfatul dvs? Cat de des folosea coloana oficiala? Sunt si alti ministri care abuzeaza?

Raspuns: Nu am solicitat astfel de informatii. Ce va face dl. Oprea va decide si probabil va face si un anunt public pe aceasta tema.

Intrebare: De ce i-ati cerut demisia?

Raspuns: Proasta gestionare a crizei... Intr-o astfel de criza apare foarte multa emotie si opinia publica are dreptul la informatii, are dreptul la luari de pozitii publice din partea celor implicati, a sefilor celor implicati. Dupa parerea mea, intreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofala.

Intrebare: Ati spus ca Ponta a mers ca in vacanta, Ponta a spus ca mergeti ca muta la hora. Ce poropuneti ca imaginea Romaniei sa nu aiba de suferit?

Raspuns: Eu imi fac treaba. In ce priveste afirmatiile facute de premier, dl. Ponta e foarte belicos in ultima vreme si impresia mea e ca prin aceasta atitudine crede ca oamenii uita faptul ca e judecat penal pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Intrebare: Ati discutat cu Dan Mihalache?

Raspuns: Pur intamplator, eu sunt parte, poate chiar parte centrala la toate aceste intalniri si pot sa va spun ca la nicio intalnire nu am constatat o astfel de pozitie. Daca intre intalniri omul e in pauza, atunci cred ca e cel putin inadecvat sa fie fotografiat si sa se creeze impresia ca cineva din stafful meu doarme in timpul unei intrevederi oficiale. O incercare jalnica de a discredita echipa mea. Sigur, e curios daca ne gandim ca vizita a avut loc acum cateva luni, de ce nu s-au dat atunci. Insa poza stiti bine ca se poate obtine de la entitati pe care dvs le numiti surse

Intrebare: Daca Oprea nu demisioneaza, ce solutie vedeti si cum va influenta relatia cu vicepremierul pe securitate nationala?

Raspuns: In situatii de criza, dau sfaturile pe care le cred potrivite. Dincolo de asta, demisia e un act unilateral si trebuie sa faca cel in cauza pasul. Acum nu discutam despre ce va fi dupa, discutam despre ce s-a discutat azi

Intrebare: S-a discutat despre un nou mecanism de relocare?

Raspuns: Nu, nu s-a discutat nici despre mecanismul de relocare permanenta, nici despre inchiderea granitelor

Intrebare: Ati discutat cu Ponta dupa ce v-ati intors?

Raspuns: Am vorbit la telefon si l-am invitat pentru maine la o discutie.

Intrebare: Premierul declara ca il chemati zilnic pe Oprea la cafea. E adevarat?

Raspuns: Nu e adevarat si nu imi amintesc sa fi baut cafea impreuna. Discutam treburi foarte serioase, nu am intalniri cu demnitari de complezenta. Cand m-am intalnit cu dl Oprea am discutat chestiuni de securitate nationala.

Gabriel Oprea: Nu sunt vinovat si, prin urmare, voi continua activitatea in cadrul Guvernului

Dupa conferinta de presa a presedintelui Klaus Iohannis, vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca nu demisioneaza:

"In cursul intalnirii de la Cotroceni, din aceasta seara, presedintele Klaus Iohannis m-a sfatuit, intr-adevar, sa iau in considerare varianta demisiei din Guvern, ca urmare a modului in care a fost gestionata comunicarea pe durata ultimelor zile. Consider ca implicatiile acestor declaratii nu sunt institutionale, ci exclusiv de natura politica. Sfatul transmis de presedintele Klaus Iohannis poate fi pus in contextul optiunilor exprimate frecvent de domnia sa in ceea ce priveste culoarea politica a Guvernului. Cu toate acestea, consider ca, indiferent de situatie, oportunitatea unei demisii tine intotdeauna de adevar si de lege.

In acest moment, exista o ancheta penala in curs si cel mai important lucru pentru mine, pentru colegii din Minister, pentru familia lui Bogdan Gigina este sa se afle adevarul. O demisie la acest nivel de responsabilitate si, implicit, asumarea unei vinovatii care nu exista, nu pot fi nici monede de schimb politic si nici artificii mediatice. Intr-un stat de drept, respectarea legii este mai importanta decat jocurile politice sau de imagine, iar eu voi respecta legea de fiecare data.

Asadar, in ceea ce ma priveste, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat si, prin urmare, voi continua activitatea in cadrul Guvernului. 
L-am informiat pe domnul Presedinte, informez si opinia publica, cu privire la atitudinea mea, consecventa, de a asigura stabilitatea politica a guvernului din care fac parte, de a-mi pastra cuvantul dat. 


Il asigur pe presedintele Klaus Iohannis ca relatia institutionala va continua in parametri firesti, ca UNPR va continua sa sustina proiectele Presedintelui Romaniei privind securitatea nationala, la fel cum va continua sa sustina Guvernul condus de Victor Ponta. Dincolo de emotia publica, consider ca oamenii de stat au obligatia sa dea curs in primul rand ratiunii si sa se raporteze intotdeauna la lege".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO