Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Ce este mai rău, abia va urma”
''Ce este mai rău, abia va urma''. Sunt declaratii făcute vineri de secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, dar și de premierul României- Nicolae Ciucă, în contextul conflictului din Ucraina.
Cei doi oficiali se așteaptă la un numar tot mai mare de victime, dar și la un val de refugiați, dificil de gestionat.
Mircea Geoană spune că potrivit ultimelor informații de pe front, 75% din armata lui Vladimir Putin este blocată. Asaltul nu poate fi însă oprit total.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „În pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt ca Federația Rusă va continua asaltul pe 3 direcții strategice, în jurul Kievului, în sud și în est. Din păcate acest conflict va mai dură, amplificând numărul de vicitime civile./Suntem în deplin acord cu Curtea Penală Internațională care a declanșat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de federația Rusă.”
La rândul său Premierul Nicolae Ciucă le-a mulțumit românilor implicați în ajutorarea refugiaților dar a atras atenția că ce este mai greu abia urmează.
Nicolae Ciucă, premierul României: "Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei iar dreptul internațional a fost între paranteze, odată cu agresiunea declanșată de Rusia pentru invadarea Ucrainei/Adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva democrației, împotriva occidentului, și de ce nu, împotriva lumii."
Chiar dacă ambii oficiali au făcut referire la crime de război comise de Rusia, specialiștii în drept internațional nu cred că Putin va ajunge vreodată să fie judecat de Tribunalul de la Haga. Rusia este printre cele 4 țări care nu îi recunosc jurisdicția iar demararea procesului în lipsa acuzatului a fost interzisă de Convenția de la Roma. Tot ce pot face deocamdată procurorii este să strângă probe solide. Potrivit OMS, până acum au fost 31 de atacuri ale militarilor ruși asupra unor facilități medicale.
Procurorul şef al Uniunii Europene, Laura Codruîa Kovesi a mers vineri în Ucraina în semn de sprijin pentru procurorii de acolo. Cu această ocazie a fost semnat și un acord de cooperare cu Parchetul European. În cadrul întâlnirii procurorii au discutat despre căutarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război a scris Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.