Ministerul Transporturilor anunță că din luna mai va începe construcția unei autostrăzi, care va încercui Capitala.

Se va numi A0, iar partea de sud care ar face legătura cu Autostrada Soarelui și A1 ar trebui să fie gata în trei ani. Cel puțin, așa promit autoritățile, care au bani europeni pentru șoseaua de viteză. Dar, cum ne-am obișnuit, lucrarea începe cu anumite probleme: traseul a fost schimbat și unele avize de mediu, nu au fost încă acordate.

Planul pentru construirea noii centuri în jurul Capitalei există de multă vreme. Actuala centură va fi înghițită în câțiva ani de București și se va transforma într-un bulevard, iar șoferii au nevoie de o șosea ca să poată ocoli orașul fără probleme.

Noua centură se va numi A0, are regim de autostradă și face parte dintr-un uriaș proiect european de infrastructură rutieră, numit Coridorul IV Pan European.

Autostrada A0 va avea două benzi pe sens și pentru că pe noua șosea de centură a Capitalei se va circula cu 130 de kilometri pe oră, la fiecare intersecție cu drumurile naționale și drumurile județene se va construi câte o pasarelă. De pildă, pe Drumul Național 1A va fi construită o pasarelă, iar Autostrada de Centură va trece pe sub ea.

A0 a fost împărțită în două bucăți mari, una de Sud și alta în Nord. În timp ce partea de Sud este mai avansată și are toate loturile licitate, cea de Nord este încă în proces de licitație și are o problemă. O bucată din apropierea localității Cernica trece printr-o arie naturală protejată Natura 2000, iar avizul de mediu încă nu a fost emis. Acest lucru se va întâmpla în câteva zile, promite ministerul Transporturilor, care susține că între timp a schimbat și traseul A0 din Sud, pentru că trecea prin zone cu sonde petroliere.

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat Ministerul Transporturilor„Între Bragadiru și DN 5, zona Jilava-Vidra.”

Reporter: „Când vom vedea primele utilaje acolo?”

Irinel Scrioșteanu: „În luna mai."

Autostrada va costa mai bine de un miliard de euro, iar 85 la sută sunt bani europeni. Ministerul Transporturilor susține că nu vom pierde banii și anunță când va fi gata.

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat Ministerul Transporturilor:„Zona de Sud în trei ani, zona de Nord, cu un an decalare, în patru ani.”

Reporter: „Deci, zona de Sud în 2023?”

Irinel Scrioșteanu: „Da.”

Reporter: „Și zona de Nord în 2024?”

Irinel Scrioșteanu: „Da."

Asta dacă licitațiile vor fi terminate la timp. Pe partea de Nord sunt depuse toate ofertele și ar putea dura aproape opt luni identificarea constructorilor câștigători.

Lungimea autostrăzii este de 100 de kilometri, iar Ministerul Transporturilor promite să lucreze în paralel și la lărgirea actualei centuri care este mereu aglomerată.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!