Fabrici din toată țara au început să se închidă după creșterea salariului minim. Sute de angajați disponibilizați
O veste rea pentru economia românească. Unii dintre investitorii străini încep să se retragă din cauza costurilor de producţie care au crescut, dar mai ales după majorarea salariului minim, care a atras valuri de scumpiri.
Aşadar, România nu mai are mâna de lucru foarte ieftină, iar investitorii ori îşi restrâng activitatea, ori se mută în ţări mai accesibile.
La o fabrică de încălţăminte din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, lucrează peste 2.000 de angajaţi, însă aproape 160 dintre ei urmează să plece acasă peste câteva săptămâni. Acelaşi grup de firme german va închide complet o altă fabrică din Șimleul Silvaniei, cu 237 de angajaţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anajată: "Destul de rău. Destul de rău, după atâţia ani de zile."
Fost angajat: "Fiecare a avut speranţa că mai rămâne 10-15 ani, putea să creşte copiii, să plătească banca."
Fabrica a fost mulţi ani în topul celor mai buni producători de încălţăminte şi a ajuns, între 2014-2015 la profituri nete de peste 3 milioane de euro, cu o cifră de afaceri de aproape 60 de milioane de euro.
În ultimii ani, însă, spun proprietarii, mărirea preţului energiei şi creşterea salariului minim- au dus la o majorare impredictibilă a costurilor de producţie. O altă cauză este şi invadarea pieţei cu produse din China.
Valerian Dan Popa, manager societate comercială: „Piaţa chineză, piaţa Asiei, într-adevăr, ne afectează prin presiuni asupra preţurilor de vânzare, pentru că orice produs pe care îl realizăm în Europa, iese la luptă pe piaţă cu produsele care se fac în Asia şi unde ştim că preţurile sunt, totdeauna, factorul principal."
Disponibilizările masive afectează comunităţile din zonă.
Femeie: „Mulţi lucrează şi de prin împrejurimi acolo. E păcat pentru că un pic destabilizează aici oamenii care nu mai ştiu dacă au încotro să meargă la lucru."
Bărbat: „Oamenii unde să meargă să lucreze? Că şi aşa, mulţi au plecat în străinătate şi-acuma urmează să plece şi de aici."
Şi una dintre cele mai mari fabrici de confecţii din Oltenia, care lucra inclusiv pentru Vuiton şi Burberry, îşi închide activitatea. iar sute de oameni rămân pe drumuri. Mâna de lucru nu mai este la fel de ieftină ca la începutul colaborărilor.
Octavian Dan, consultant economic: „Au crescut costurile de producţie. Pe de altă parte, avem de-a face cu o criză de supraproducţie. Sunt foarte multe stocuri în acest moment.”
BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-și continue planurile pentru construcția unei fabrici de mașini de spălat în Simeria până la o nouă notificare. Datorită condițiilor economice globale și planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacități de producție noi suplimentare în Europa.
La Simeria, în judeţul Hunedoara, compania Bosch urma să ridice o fabrică de maşini de spălat, care ar fi asigurat câteva sute de locuri de muncă, atât de necesare pentru acea zonă. La un an după emiterea autorizaţiei de construcţie, investitorii au anunţat că se retrag.
Emil Ioan Risteiu, primar Simeria: „Din păcate investiţia pe care dorea să o facă compania Bosch s-a amânat din considerente strict economice ale lor, interne."
În prezent cele mai vulnerabile sunt fabricile de încălţăminte şi confecţii, unde numărul angajaţilor este mare.